Sisákovu kauzu budou místo protikorupční policie řešit krajští detektivové

Petr Sisák

Petr Sisák Zdroj: ctk

Kauzu kolem společnosti Via Chem Group a manipulace s insolvenčními řízeními budou místo protikorupční policie řešit detektivové policie Královéhradeckého kraje. Na webu to dnes oznámil státní zástupce Adam Borgula z pražského vrchního státního zastupitelství, který případ dozoruje. Podle jeho vyjádření policisté z protikorupční jednotky udělali při vyšetřování případu chyby a neplnili jeho pokyny.

Borgula uvedl, že poprvé přijal opatření kvůli chybám při vyšetřování v polovině února, kdy případ předal jiným detektivům s výjimkou hlavního vyšetřovatele kauzy. „S ohledem na závažnost pochybení se jednalo o zásah dozorového zástupce zcela přiměřený a nezbytný pro dosažení účelu trestního řízení,“ uvedl Borgula. Jeho postup přezkoumalo na základě podnětu šéfa protikorupční policie Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) a vyhodnotilo ho jako správný.

Státní zástupce doplnil, že pak využil svých oprávnění a dal policistům jasně formulované písemné pokyny, přičemž žádný z nich nebyl úplně splněn. Deník Právo tento týden uvedl, že poté z případu odstoupil šéf týmu vyšetřovatelů Vladislav Hřebíček, což dnes bez uvedení jména policisty potvrdil i Borgula. Podle státního zástupce se to stalo krátce poté, co jeho postup vůči policii posvětilo NSZ.

Borgula sice rozhodnutí hlavního vyšetřovatele zrušil, dnes ale rozhodl, že případ budou řešit detektivové v kraji. „Tento krok považuje za nezbytný pro naplnění účelu trestního řízení,“ stojí v tiskové zprávě.

Zmanipulovaná insolvence

Kauza se týká 14 obviněných, mezi něž patří vazebně stíhaný podnikatel Petr Sisák, advokát Ivo Hala a insolvenční správkyně Vladimíra Jechová Vápeníková. Skupina je obviněna z řady trestných činů - ze zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo účasti v organizovaném gangu.

Případ souvisí hlavně s reorganizací Via Chem Group, jejíž zmanipulovaná insolvence byla podle obvinění potřeba, aby ústecká chemička zůstala pod vlivem miliardáře Sisáka. Případ se v menší míře týká i dalších firem či podvodů. Například fotbalového klubu Slavia Praha, který do loňska vlastnil někdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček. Skupina podle policie právě jeho připravila o necelých 25 milionů korun.