Škoda za milion? Policie navrhla obžalobu šéfky ERÚ kvůli jmenování Vesecké

Alena Vitásková

Alena Vitásková Zdroj: CTK

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu možná bude muset čelit další obžalobě. Navrhla ji policie, podle které Vitásková porušila povinnosti při správě majetku a zneužila své pravomoci, když jmenovala bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou do nově vytvořené funkce místopředsedkyně úřadu.

Na webu policie to dnes oznámil mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. Státu podle detektivů vznikla kvůli vyplácení platu Vesecké škoda přes milion korun. Vitásková pokládá kauzu za účelovou a chce se soudně bránit. Státní zástupce hodlá rozhodnout do 14 dnů.

Vesecká už ve funkci není. Vitásková už byla obžalována z podvodu v kauze solárních elektráren na Chomutovsku.

Vitásková jmenovala někdejší nejvyšší státní zástupkyni v roce 2014 do nově vytvořené funkce místopředsedkyně ERÚ. Podle policie to ale bylo v rozporu s energetickým zákonem. „Renata Vesecká nesplnila zákonem stanovenou podmínku pro výkon funkce místopředsedkyně ERÚ - uloženou povinnost mít nejméně sedm let praxe v oboru energetiky, a z toho tři roky v řídící nebo vedoucí funkci,“ sdělil Ibehej.

Vitásková: Služební slib nesložím, poradím se s prezidentem
Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková nesloží služební slib. Materiál ministerstva vnitra, který v pondělí pravděpodobně projedná vláda, ale uvádí, že předsedkyně ERÚ musí služební slib složit do 1. března 2016. Dokument má ČTK k dispozici. Vitásková chce další kroky konzultovat s prezidentem Milošem Zemanem i zástupci evropských energetických organizací. Pokud by šéfka ERÚ skutečně pod služební zákon přešla, nemohla by fakticky funkci vykonávat. Čelí totiž obžalobě a obvinění.

Stíhání na svobodě

Šéfka úřadu tak podle policie zneužila pravomoc úřední osoby a porušila povinnost při správě cizího majetku. Škoda, způsobená státu úhradami platu Vesecké a povinných odvodů za zaměstnance, činí 1 056 033 korun, oznámil mluvčí detektivů. Obžalobu Vitáskové navrhli kriminalisté ve čtvrtek, spis si už převzal dozorující státní zástupce Kamil Špelda z Okresního státního zastupitelství v Jihlavě. Stíhání Vitáskové je vedeno na svobodě.

„Až se se spisem seznámím, nějakým způsobem rozhodnu. Lze to očekávat přibližně do 14 dnů,“ řekl dnes Špelda. Rozhodnutí podle něj může mít podobu podání obžaloby, vrácení věci policii k došetření nebo i zastavení trestního stíhání.

ERÚ i Vitásková v minulosti několikrát uvedly, že Vesecká podmínku splňuje, protože se zabývala kauzami souvisejícími s energetikou. „Rozhodnutí jsem ještě neobdržela. Nadále věc považuji za účelovou a nesmyslnou, budu se proti ní bránit u soudu,“ řekla Vitásková v reakci na dnešní oznámení policie.

Mluvčí ministerstva průmyslu František Kotrba řekl, že resortu nepřísluší komentovat konání orgánů činných v trestním řízení. „Nicméně je nešťastné, pokud je představitelka nezávislého regulátora obžalována z trestných činů,“ dodal.

Policisté loni v květnu zasahovali v pobočkách ERÚ. Hledali mimo jiné právě jmenovací dekret Vesecké, z kanceláří si ale odnesli také data z počítačů či různé listiny. Úřad policistům dekret vydal, Vitásková pak počínání státního zástupce Špeldy označila za šikanu. Podobně reagovala i Vesecká, podle níž byl zásah fraškou. ERÚ a Vitásková na konci července podaly proti postupu policie ústavní stížnost a Vitásková podala také stížnost proti svému stíhání v případu.

Mimo státní službu

Předsedkyně ERÚ už čelí spolu s dalšími devíti lidmi obžalobě v jiném případu, který projednává brněnský krajský soud. Podle obžaloby se dopustila zneužití pravomoci v souvislosti s výstavbou dvou solárních elektráren v Chomutově, které údajně dostaly od ERÚ povolení k provozu za sporných okolností. Vitásková u soudu popřela, že má cokoli společného s údajnými podvody.

Vláda už dříve oznámila, že v pondělí projedná situaci kolem ERÚ a případné postavení Vitáskové mimo službu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale ve středu řekl, že o osudu Vitáskové vláda rozhodovat nebude, protože jí to nepřísluší, a že je pouze nutné sladit legislativu.

„Cílový stav je takový, že by ERÚ podobně jako některé další nezávislé státní úřady neměly být podřízeny zákonu o státní službě, to je cílový stav, o který vláda usiluje,“ uvedl. Návrh obžaloby Vitáskové dnes premiér komentovat nechtěl.

Alena Vitásková řídí Energetický regulační úřad od léta 2011
Datum a místo narození: 11. prosince 1956, Starý Bohumín
Vzdělání: Stavební fakulta Vysokého učení technického v Brně, obor pozemní stavby
Současná funkce: předsedkyně Energetického regulačního úřadu, od srpna 2011
Praxe: od roku 1974 pracovala na různých pozicích v Severomoravské plynárenské, naposledy ve funkci generální ředitelky a místopředsedkyně představenstva; v letech 2001 až 2003 působila ve společnosti Transgas a RWE Transgas ve funkci předsedkyně představenstva a generální ředitelky; v letech 2004 až 2006 byla předsedkyní představenstva Pražské teplárenské
Ocenění: Manažerka roku (2002)
Rodina: podle dostupných informací je rozvedená, má syna
Ostatní:
- V září 2013 byla předsedkyně s dalšími devíti lidmi obžalována z podvodu v kauze dvou solárních elektráren na Chomutovsku, které získaly licenci v poslední den roku 2010, což jim na poslední chvíli zajistilo vyšší výkupní ceny elektřiny. Vitásková podle žalobce zmařila obnovu řízení o odebrání pochybných licencí. Na začátku prosince jí žalobce navrhl devítiletý trest ve vězení s ostrahou, Vitásková ovšem jakékoli provinění popírá.
- Už loni v létě navíc Vitáskovou policie obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Trestní stíhání souvisí s předloňským jmenováním někdejší nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké do nově vytvořené funkce místopředsedkyně úřadu. Vitásková pochybení i v tomto případě odmítá a proti zahájení stíhání podala stížnost. Dnes policie Alenu Vitáskovou v této kauze navrhla obžalovat.
- V posledních dnech se řeší i budoucnost Vitáskové v čele ERÚ, jí vedený úřad se nemůže shodnout s vládou na tom, zda má předsedkyně spadat pod zákon o státní službě. Od začátku roku totiž proti sobě stojí ustanovení této normy a energetického zákona. Pokud by Vitásková pod služební zákon přešla (což ona sama odmítá), nesměla by kvůli trestním stíháním svou funkci v čele ERÚ vykonávat. Kauza není zatím uzavřena, vláda se má problémem opět zabývat příští týden.
- Na podzim loňského roku se navíc Vitáskovou vedený úřad dostal do sporu s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) i částí odborné veřejnosti kvůli váhání s vypsáním podpory pro obnovitelné zdroje elektřiny. Peníze neměly dostat zdroje, které dosud neschválila Evropská komise, ERÚ tvrdil, že by vypsáním podpory překročil zákon. Cenové rozhodnutí až těsně před koncem roku podepsal během Vitáskové dlouhodobě plánované dovolené její zástupce, a to poté, co vláda schválila zvláštní nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů.
- Už nástup Vitáskové do čela ERÚ provázely námitky týkající se její profesní minulosti a vazeb na plynárenství. Kritici se obávali ohrožení nezávislosti úřadu.
- ERÚ se pod jejím vedením pustil do kontrol solární energetiky. Boom elektráren v letech 2009 a 2010 totiž vedl k razantnímu zvýšení sumy na podporu obnovitelných zdrojů. Počátkem roku 2013 podala Vitásková trestní oznámení na předchozí vedení úřadu, jeho členové podle ní zneužili pravomoci a nastavili neúměrně vysokou podporu pro solární elektrárny. Případ byl ale odložen.
- Vitásková měla dříve kvůli kauzám spojeným s obnovitelnými zdroji policejní ochranu. V dubnu 2013 se prý její auto někdo snažil vytlačit z dálnice, v září téhož roku se neznámý pachatel údajně pokusil poškodit výtah pro auta v domě, kde bydlí.
- Týdeník Respekt v roce 2001 informoval o údajné spolupráci Vitáskové s komunistickou Státní bezpečností. Vitásková vydavatele Respektu žalovala o deset milionů korun. V roce 2007 vysoudila 100 tisíc korun.

——-