Školský ombudsman je zavalen prací. Za dva měsíce má 251 případů

Eduard Zeman

Eduard Zeman Zdroj: Mlada fronta E15

Bývalý ministr školství Eduard Zeman, který na nově zřízený post školského ombudsmana nastoupil v polovině září, má víc práce, než ministerstvo školství (MŠMT) samo očekávalo. Na jeho stole zatím přistálo 251 případů. „Vyřešil už jich zhruba polovinu,“ odpověděla na dotaz E15.cz mluvčí MŠMT Klára Bílá.

„Nejvíce podnětů přišlo k základním školám. Dále jsou to žádosti o radu, pomoc, dotazy jak postupovat. Velmi často se na ombudsmana obracejí učitelé s otázkami týkajícími se kvalifikace, další početnou skupinou je i šikana,“ vypočítala Bílá. Ombudsman podle ní řešil i případy bossingu, tedy šikany ze strany nadřízeného.

Ombudsman sedí na ministerstvu

Eduard Zeman je na ministerstvu školství, kde má v rámci úspor i kancelář. Zaměstnán je na poloviční úvazek, k ruce má jednu administrativně-právní pracovní sílu.

Zeman dostal již tolik podnětů, že kdyby řešil jeden případ denně, trvalo by to jeden pracovní rok. Nabízí se tedy otázka, zda MŠMT neuvažuje o posílení tohoto postu?

Připomeňme, že Zeman nepracuje jenom z kanceláře, ale komunikuje s rodiči a školami přímo v terénu. „Zatím o rozšíření postu neuvažujeme,“ řekla E15.cz mluvčí ministerstva.

Svazovat předpisy navíc ho nebudou

Ombudsmanovy kompetence zatím nejsou přesně dány, přesto ho ministerstvo školství novými předpisy svazovat nehodlá. „Školský ombudsman je mediátorem. Nemá žádné konkrétní pravomoci, řídí se platnými zákony a vyhláškami,“ vysvětlila Bílá.

Školský ombudsman by měl v oblasti vzdělávacích institucí plnit obdobnou roli jako veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Občané se na ni mohou obracet především v situacích, kdy se cítí být dotčeni jednáním úřadů a dalších institucí vykonávajících státní správu.

Co však má dělat stěžovatel, který s výsledkem ombudsmanova verdiktu není spokojen? Mluvčí MŠMT má jasno: „Školský ombudsman pomáhá stěžovatelům najít cestu při řešení jejich problémů a nebrání jim, aby řešili problém s jakoukoli jinou institucí.“