Slabá koruna zdražuje dovozy. ČNB může sáhnout ke zvýšení sazeb

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

Domácí měna v posledních letech nepředvádí velké posilování vůči euru, což Česká národní banka po ukončení devizových intervencí přede dvěma lety očekávala. Také v současnosti je koruna výrazně slabší oproti aktuální prognóze centrální banky. Jedno euro se totiž na mezibankovním trhu prodává za 25,83 koruny, přičemž ve druhém čtvrtletí ČNB odhadovala průměrný kurz na 25,20 koruny za euro. To se však zjevně nesplní.

Slabá koruna je proto faktorem, který bude centrální banku tlačit k dalšímu zvyšování sazeb. Při slabším kurzu koruny se totiž prodražuje dovoz zboží z ciziny, což se promítá do růstu cen zboží a služeb.

„Zvyšuje to šance, že by ČNB mohla výšit sazby,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank pro Česko. Podobně se vyjadřuje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Od klíčové sazby centrální banky se přitom odvíjí cena půjček a vkladů v celé ekonomice. Jejich zvýšení by tak prodražilo splátky úvěrů. Ekonomové se však shodují, že naopak protiinflačně působí vlivy z ciziny, což riziko zdražení peněz snižuje. „Stojí proti tomu, že evropská a globální ekonomika zpomaluje,“ upozorňuje Sklenář. Ve světovém hospodářství je navíc řada nejistot.

Bankovní rada ostatně podle mluvčí ČNB Petry Vodstrčilové vždy posuzuje všechny dostupné informace. „Vývoj měnového kurzu je sice důležitým, ale zdaleka ne jediným parametrem makroekonomického vývoje, prognózy inflace a měnově politického rozhodování,“ dodává.

Zpomalování světového hospodářství a růst nejistot ve světě ale mohou vytvořit pro centrální banku ošemetnou situaci. Koruna je totiž zařazena mezi měny rozvíjejících se zemí neboli emerging markets, které oslabují, když investoři opouštějí rizikové investice.

„Skokové oslabení nelze vyloučit, kdyby přišel vnější šok,“ říká Seidler. Ten by podle ekonomů mohl mít podobu uvalení cel na dovoz evropských aut na americký trh či eskalace obchodního sporu mezi USA a Čínou, respektive Mexikem. Měny emerging markets jsou přitom schopné velice rychle oslabit až o desítky procent, což je teď příklad turecké liry.

Už nyní je ostatně česká měna podle odhadů finančních institucí náchylná k dalšímu oslabování vůči euru. „Koruna už druhý rok neposiluje. Zakládá se podhoubí pro její oslabení,“ zdůrazňuje Josef Jeřicha z Finančních trhů Československé obchodní banky.