Slavia mění majitele. Řebíček ji spojí s firmou Vinet, vlastníkem stadionu

Aleš Řebíček

Aleš Řebíček Zdroj: CTK

Fotbalová Slavia Praha změní majitele. Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček se rozhodl o fúzi společnosti Vinet, která již vlastní stadion v Edenu. Potvrdit to měl Řebíček s tím, že by měl prodat 99,93 procenta akcií. Mluvčí Slavie Jiří Vrba upřesnil, že Slavia vlastnicky splyne s Vinetem a Řebíček bude spoluvlastníkem. Řebíček cenu transakce nezveřejnil. Server E15.cz má ale k dispozici diplomovou práci studenta pražské VŠE, který hodnotu klubu vyčíslil 305 milionů korun.

S informaci o prodeji Slavie přišel jako první server Lidovky.cz. „Prodávám Slavii společnosti Vinet pana Slavíčka a investora pana Karla Pražáka,“ uvedl exministr. Řebíček prodává 99,93 procent klubu, tedy prakticky vše. Cenu nicméně odmítl sdělit, napsaly Lidovky.cz.

Fúze jako jediné řešení sporů

Podle zástupců Slavie je ale situace trochu jiná. „Rád bych na pravou míru uvedl informaci, že Aleš Řebíček prodává Slavii. Tak to úplně není. Spíš se Slavia v rámci jednání, které finišuje, dostává do fúze s vlastníkem stadionu. Vznikne jedna společnost, která bude držet jak klub, tak stadion,“ uvedl Vrba.

„Od okamžiku, kdy Slavia funguje na tomhle stadionu, je tady určité napětí mezi vlastníkem stadionu a klubem. To napětí se relativně dlouhou dobu stupňovalo a problémy eskalovaly až v podání žaloby na Slavii na výpověď nájemní smlouvy,“ vysvětlil Vrba.

V průběhu času se podle mluvčího „sešívaných“ jednáním ukázalo, že jedinou známou možností, jak situaci vyřešit, je fúze, tedy splynutí dvou společností do jedné.

V současné době jednání vrcholí a upřesňují se podmínky. „O vzájemném spojení stadionu v Edenu a fotbalového klubu Slavia Praha dohoda existuje, ale je podmíněna řadou okolností, o kterých se ještě jedná,“ uvedl v tiskové zprávě kladenský advokát Václav Slavíček.

Advokát Slavíček stojí v čele Vinetu, jenž stadion koupil v roce 2012. Podle tehdejších informací Hospodářských novin ho získal pro svého klienta Karla Pražáka, který má blízko ke společnosti PPF Petra Kellnera. To však PPF i Slavíček důrazně popřeli. „Absolutně vylučuji, že by za mnou někdo stál. Pana Pražáka ani neznám,“ uvedl Slavíček.

Odhad ztráty: 300 milionů

Jak dále Lidovky.cz uvedly, Řebíček dlouhou dobu řešil spor s majitelem stadionu ve Vršovicích, právně ale byl nezpochybnitelným vlastníkem fotbalového klubu. Po jeho vyřešení Řebíček usilovně sháněl kupce v Česku i v zahraničí. Podle odhadu už ve svém fotbalovém dobrodružství utopil kolem 300 milionů korun.

Na konci loňského listopadu deník Dnes informoval, že Řebíček o koupi jednal s ruským podnikatelem Dmitrijem Romaněnkem, evropským zástupcem ropného a plynárenského gigantu Lukoil. Spekulovalo se i o prodeji do rukou ruského klubu CSKA Moskva.

Sedmačtyřicetiletý Řebíček, který vedl ministerstvo dopravy v letech 2006 až 2009, získal Slavii v srpnu 2011 v době, kdy byl klub ve velké finanční krizi a hrozila mu ztráta licence. Od investiční skupiny Natland Group odkoupil její 70procentní podíl za nezveřejněnou částku a získal 98 procent akcií. Peníze na nákup Slavie Řebíček podle svého vyjádření získal prodejem podílu ve stavební a dopravní firmě Viamont za 750 milionů korun.

O finanční hodnotě fotbalové Slavie se hojně spekuluje. Student ekonomie Lukáš Brejcha ve své práci na VŠE došel k závěru, že nejblíže tržní realitě je cena 305 milonů korun.

„V práci jsem použil více metod, jako nejvhodnější se mi však zdá metoda ocenění likvidační hodnotou, která vyšla na 305,33 milionu korun. Například pomocí metody účetní hodnoty by byla cena klubu k 30. červenci 2013 přesně 90,948 milionu korun,“ uvedl Brejcha.

Přehled dosavadních většinových majitelů fotbalového klubu Slavia od roku 1991

Obdobímajitel či majitelé
1991-1993Americký podnikatel českého původu Boris Korbel
Červen - prosinec 1993Fotbalový oddíl Slavia
1994-1997více akcionářů bez většinového majitele, například První privatizační fond (PPF), Fotbalový oddíl Slavia, společnosti WIKA, Benzina, Česká pojišťovna a další
1997-2006Britská investiční společnost ENIC
2006-2011tehdejší šéfové klubu, generální ředitel Petr Doležal a člen představenstva akciové společnosti Tomáš Rosen
2011Antonín Franc (podle deníku Dnes se jedná o bývalého řidiče exšéfa fotbalového svazu Františka Chvalovského a kontroverzního podnikatele Petra Sisáka, který byl podle tehdejších spekulací tisku pravděpodobně skutečným vlastníkem Slavie)
Květen - srpen 2011Investiční a finanční společnost Natland Group
Srpen 2011 - září 2014Bývalý ministr dopravy a dosavadní spolumajitel Aleš Řebíček (ministrem 2006 až 2009)
Od září 2014Společnost Vinet, vlastník stadionu v Edenu

Pramen: ČTK