Sněmovna letos nemusela nikoho vydávat k trestnímu stíhání

sněmovna (ilustrační foto)

sněmovna (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Sněmovna letos poprvé několika letech nemusela rozhodovat o vydání některého z poslanců k trestnímu stíhání. Někteří poslanci opustili svůj mateřský poslanecký klub, žádný zákonodárce však svůj mandát nesložil a žádný nový tím pádem nenastoupil. Koaliční vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) odolala prvnímu a zatím jedinému návrhu na vyslovení nedůvěry a prosadila svůj druhý státní rozpočet.

Policie sice požádala o vydání někdejšího pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS), kterého podezírala z nedbalostního porušení povinností při správě cizího majetku ohledně smlouvy na analýzu problematických smluv v pražském Dopravním podniku, nakonec žádost stáhla. Mandátový a imunitní výbor před tím doporučil plénu Svobodu nevydat. Loni poslanci vydali Svobodu v kauze opencard, nevydali Zuzanu Kailovou (ČSSD), kterou policie chtěla obvinit jako ústeckou radní v souvislosti s projektem vítání občánků.

Vládě se podařilo prosadit například návrh na další podporu biopaliv i zpřísnění zákona na ochranu dodavatelů před nekalými praktikami obchodníků. Narazila ale na odpor pravice s návrhem zavést elektronickou evidenci tržeb. Kvůli tomu se Sněmovna i veřejnost staly svědky dlouhotrvajících obstrukcí.

Kalousek versus koalice

Obstrukci na jednu noc absolvovala Sněmovna začátkem října, kdy nynější předseda TOP 09 Miroslav Kalousek předčítal z diplomové práce na téma právní úprava loterií. Vadilo mu, že se přednostně projednává loterijní novela poslance vládního hnutí ANO Jana Volného, zatímco jiné předlohy, především opozičních poslanců, zůstávají bez projednání.

Spory Kalouska s vládní koalicí, hlavně s ministrem financí a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem, pokračovaly i letos. V souvislosti se zaváděním elektronické evidence tržeb nešetřil Kalousek slovy jako balkánský supertunel, supernovinka nebo kravina.

Babiš se útokům brání a vysvětluje své snahy bojovat s daňovými úniky. Kalouskovy výroky označuje za lži a pomluvy, Kalouska dokonce obvinil, že si nakradl miliardy. „Ale vždyť vy jste zapomněli, že vy jste mě zplodili. Vy, zkorumpovaná pravice. Vždyť já jsem byl váš volič. Já jsem byl volič ODS. Takže kdybyste nekradli, nepodváděli a plnili program, tak já bych tu nestál,“ vzkázal Babiš svým kritikům letos v květnu.

Bitva o EET

Opozici se zatím podařilo zablokovat schvalování evidence tržeb ve třech jednacích dnech. Naposledy byly takhle mocné obstrukce v roce 2011 při jednání o zákonech zdravotnické, sociální a důchodové reformy Nečasovy vlády a o rok později při schvalování církevních restitucí.

Nesoulad nastal ale i uvnitř koalice. Sněmovna neschválila vládní novelu zákona o pojišťovnictví. Ve finálním hlasování ji nepodpořili sociální demokraté, protože poslanci ANO předtím nepodpořili v koalici dohodnutý návrh na omezení provizí zprostředkovatelům.

Ve Sněmovně se vrší návrhy zákonů, které poslanci ještě nezačali projednávat. Před prvním čtením je sedm desítek norem. Opoziční poslanecké předlohy nepřicházejí až na výjimky na pořad jednání. Podařilo se však schválit registr smluv, který jako poslanecký návrh obdržela Sněmovna už v prosinci 2013.

Čeká se na pravomoce ombudsmanky

Sněmovna dosud neukončila projednávání ani některých vládních předloh, které již měly být podle původních plánů účinné. Jde mimo jiné o rozšíření pravomocí ombudsmanky o podávání veřejných žalob kvůli diskriminaci a návrhů Ústavnímu soudu na zrušení zákonu. V dolní komoře je od začátku ledna, nové pravomoci měla obudsmanka dostat od července. Norma je teprve před druhým čtením, patrně z obav, že by poslanci normu ve vládní podobě neschválili.

Počet členů se ztenčil na osm z původních 14 nejmenšímu opozičnímu klubu Úsvitu. Někteří poslanci včetně zakladatele původního hnutí Úsvit Tomia Okamura byli po sporech vyloučeni, jiní odešli sami. Okamura založil nové hnutí Svoboda a přímá demokracie, k němuž se hlásí tři bývalí členové klubu Úsvitu. Další tři jsou zcela nezařazení. Poměry ve Sněmovně to ale neovlivnilo.