Sněmovna propírala podezřelé kauzy a Kalouskovy facky

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk/Zbynek Stanislav

Poslanci se na dnešní mimořádné schůzi svolané na žádost ČSSD zabývali podezřelými kauzami jako je například Promopro, nákup letounů CASA nebo podle ČSSD podezřelými majetkovými poměry bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka či aktivitami bývalého minista spravedlnosti Pavla Němce. Začátek schůze však patřil výzvě předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky směrem k ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi aby odstoupil kvůli včerejšímu incidentu na Malé Straně.

„Do slušné politické kultury nepatří ministři, kteří fackují občany na chodníku,“ vrátil se Sobotka ke včerejšímu incidentu ministra financí, který několika fackami umravnil mladíka, který na něho prý pokřikoval, že je zloděj a bude viset.

Pokud podle Sobotky neodstoupí Kalousek sám, měl by jej odvolat premiér Nečas.
„Funkce ministra byla už dostatečně devalvována tím, že ji v minulosti zastával například Aleš Řebíček, teď ji devalvuje Kalousek,“ uvedl Sobotka.

Řebíček, který na sebe v poslední době upozornil nákupem fotbalového klubu Slavia Praha, dříve spoluvlastnil firmu Viamont, která podle ČSSD získala od státu miliardové zakázky právě v době. A to v době, kdy byl Řebíček ministrem dopravy v Topolánkově vládě.

„Řebíček se před tím, než byl jmenován ministrem dopravy nikdy k dopravě nevyjádřil. Tímto jmenováním byla zahájena privatizace veřejných funkcí,“ uvedl Sobotka.

Druhou osobou, která sociálním demokratům leží v žaludku je byvalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Jeho advokátní kancelář podle ČSSD podivným způsobem vyhrála zakázku pojišťovny za 108 milionů na dodání počítačového programu na odhalování dlužníků.

Jasné vysvětlení žádali také v případě letounů Casa, které stály Českou republiku více než 3,5 miliardy korun. „Z veřejně dostupných zdrojů si můžeme zjistit, že Česko pořídilo tyto letouny minimálně dvakrát dráž než Portugalsko,“ upozorňoval Lubormír Zaorálek. Ve Vondrově případě ČSSD poukazuje na to, že premiér Petr Nečas (ODS) dosud nevyhověl červnové žádosti sněmovny o jeho odvolání. Usnesení ale nebylo pro předsedu vlády závazné.

Osud mimořádné schůze však vzali do rukou poslanci vládní koalice, kteří nepodpořili její program a schůze tak po vystoupeních předsedů poslaneckých klubů a místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka po hlasování o programu skončila.