Sobotka byl na dovolené, v grémiu ČSSD získává navrch Hašek

Bohuslav Sobotka, Michal Hašek, ČSSD

Bohuslav Sobotka, Michal Hašek, ČSSD Zdroj: ctk

Prezident Zeman straší sociální demokracii, pravicová koalice se 101 podpisy má prý naději na pokus o sestavení vlády.

Obavy z návratu pravicové koalice v čele s Miroslavou Němcovou jsou strašákem, který má přesvědčit váhající komunisty, poslance Věcí veřejných, některé nezařazené zákonodárce a samozřejmě sociální demokraty, aby podpořili úřednický kabinet. Na tuto kartu vsadil prezident Miloš Zeman, který v rozhovoru pro Právo připustil, že Němcová by šanci dostat mohla. „Má zcela určitě naději, protože já musím zvažovat oněch 101 podpisů. Budu pouze naléhat na to, aby to bylo 101 podpisů v okamžiku jmenování případného nového premiéra či premiérky. Ale stále věřím, že Rusnokova vláda dostane důvěru a že druhý pokus nebude zapotřebí,“ nechal se slyšet Zeman.

V době nepřítomnosti šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky, který byl až do úterka na dovolené, posílilo zemanovské křídlo neformálně reprezentované prvním místopředsedou strany Michalem Haškem. Ten nepřímo vyzval strany bývalé vládní koalice, aby příští středu podpořily rozpuštění Poslanecké sněmovny. Haškova slova směřují především k TOP 09, která tvrdila, že pokud bude jmenovaná úřednická vláda, přidá se k socialistům a bude hlasovat pro předčasné volby.

Sobotka se opírá jen o Zaorálka

Mnohem silněji však zní Haškův apel na straníky, aby „nově zvážili a formulovali svůj postoj včetně možnosti podpory kabinetu Jiřího Rusnoka“. „Je to podle mého názoru pro Českou republiku určitě lepší řešení než návrat zprofanované pravicové koalice ODS, TOP 09 a LIDEM z politického hřbitova,“ napsal v tiskovém prohlášení Hašek. Haškovo prohlášení bylo jediným oficiálním výstupem ze středečního grémia ČSSD. „Řešily se tam různé varianty včetně té, že budeme usilovat o pokus sestavit vládu. Před hlasováním o rozpuštění sněmovny je situace nepřehledná, jednoznačné politické stanovisko zaujmeme až podle toho, jak to příští středu dopadne,“ uvedl zdroj z Lidového domu.
Na Haškovu stranu se už přidal místopředseda Milan Chovanec, k zemanovskému křídlu patří i další člen vedení sociální demokracie Zdeněk Škromach. Podle dostupných informací může Sobotka v grémiu spoléhat v podstatě jen na Lubomíra Zaorálka, kterému Zeman rovněž nemůže zapomenout to, že ho kdysi při prezidentské volbě potopil.

Podle Tejce jsou ve hře dvě varianty

Postoj šéfa poslanců ČSSD Jeronýma Tejce je nejednoznačný, údajně se kloní k Haškovi. Tejc říká, že nadále platí dvě hlavní varianty, tedy podpora úřednické vládě, nebo pokus o sestavení vlastního kabinetu. Přitom obě tyto možnosti strana donedávna odmítala a trvala na předčasných volbách.

„Zvažujeme i to, že bychom úřednickou vládu za určitých okolností mohli podpořit, ale neznamená to, že se k tomu kloníme jako k lepší variantě,“ konstatoval Tejc. O možnosti, že se ČSSD v případném druhém pokusu bude ucházet o sestavení vlády, hovořil poprvé na konci června Sobotka. Že by mohl být druhým pokusem pověřen šéf socialistů, včera zpochybnil hradní kancléř Vratislav Mynář. Sobotkův kabinet by podle něj měl ještě menší šanci získat ve sněmovně podporu než pravicová vláda Němcové. Členy grémia ČSSD jsou ještě předseda senátní frakce strany Petr Vícha, Alena Gajdůšková a Martin Starec.

Glosa: Co kritizují závistiví hlupáci na Rusnokově vládě