Sobotka hrozí bankéřům: Druhý důchodový pilíř opravdu zrušíme

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK/Vit Simanek

Sociální demokracie přitvrzuje ve svém odmítavém postoji ke spuštění druhého pilíře penzijního systému, který počítá s převodem peněz ze státního pilíře na individuální účty v soukromých penzijních fondech. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka podle deníku Dnes šéfům penzijních společností rozešle do konce roku dopis, který jim vysvětlí, že jeho strana v roce 2014 důchodovou reformu vážně zruší.

„Premiér není schopen garantovat, že tu druhý pilíř zůstane ještě v roce 2015. My jsme deklarovali náš záměr zrušit ho pouze v parlamentu. Bylo by užitečné, abychom sdělili naše jasné stanovisko i provozovatelům penzijních fondů,“ potvrdil informaci o chystaném dopisu Sobotka.

ČSSD tak chce předejít případným arbitrážím ze strany penzijních společností tím, že jim dá včas najevo své plány. Fondy už nyní investují do školení zaměstnanců či do reklamy. Podle informací deníku Dnes odešle ČSSD finančním domům 50 až 100 dopisů.

Socialisté vědí, že zrušení penzijní reformy musí stihnout hned po svém možném nástupu do vlády v roce 2014, protože až se nové penzijní spoření zaběhne, bude to už složitější, píše deník Dnes.

Neúčast v druhém pilíři už oznámilo několik fondů

Neúčast ve druhém pilíři již oznámily fondy ING, AXA a Aegon. Podle vyjádření fondů je hlavním důvodem nejistota, zda se podaří získat dostatečný počet zájemců o vstup do druhého pilíře.

Licenci umožňující účast ve druhém pilíři dostaly také PF České spořitelny, ČSOB PF Stabilita, PF České pojišťovny, PF Komerční banky, Generali, Allianz a Raiffeisenbank. Ta je mezi nimi jediná, která zatím neposkytovala penzijní připojištění.

Premiér Petr Nečas přislíbil, že zesílí informační kampaň ohledně druhého pilíře penzijní reformy. Vláda podle něj bude informovat například prostřednictvím inzerátů, nikoho však nechce „lámat“. Chce lidem především poskytnout objektivní informace. Výdaje státu na informování o druhém pilíři neupřesnil.

Slováci si na druhý pilíř zvykli

Slováci si na nový způsob důchodového spoření zvykli více, než předpokládal kabinet Roberta Fica. Vláda sociálních demokratů umožnila Slovákům od letošního září spoření na penzijních účtech ukončit a vrátit se do státního důchodového systému. Stát si od tohoto kroku sliboval 229 milionů eur (5,8 miliardy korun) do rozpočtu. Jenže Slováci proti předpokladům vlády zatím houfně druhý penzijní pilíř neopouštějí.

Druhý penzijní pilíř na Slovensku je obdobou české důchodové reformy. Na pětimilionovém Slovensku si spoří na důchod touto formou zhruba 1,5 milionu lidí.

Jana Havligerová: Reforma penzí – jedna rána za druhou