Sobotka: Musíme tlačít na Turecko, aby plnilo dohody o imigrantech

Premiér Bohuslav Sobotka a šéfka diplomacie Evropské unie Federika Mogheriniová

Premiér Bohuslav Sobotka a šéfka diplomacie Evropské unie Federika Mogheriniová Zdroj: ctk

Evropská komise musí vytvářet tlak na Turecko, aby plnilo dohody mezi ním a EU ohledně migrace. Po jednání se šéfkou unijní diplomacie Federikou Mogheriniovou to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Já jsem využil návštěvy paní Mogherini, abych jí zdůraznil silný zájem České republiky na tom, aby Turecko plnilo své závazky,“ řekl premiér.

EU se zavázala poskytnout Ankaře finanční pomoc a otevřít některé další kapitoly přístupových jednání, pokud Turci zajistí zmírnění přílivu uprchlíků. Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl, že tato dohoda zatím čeká na naplnění.

„Požádal jsem paní Mogherini, aby skutečně tomu, té kontrole plnění závazků na turecké straně, Evropská komise věnovala prioritní pozornost,“ uvedl Sobotka. Na příštím evropském summitu v únoru ho bude zajímat, zda Turecko tyto závazky plní a jestli skutečně přispívá k tomu, aby se podařilo lépe regulovat migrační tlak namířený na Evropu.

Zastavit před vyplutím

„Je samozřejmě mnohem jednodušší zabránit tomu, aby lodě pašeráků lidí odplouvaly z Turecka. Je mnohem horší zadržet tyto lodě už v okamžiku, kdy na moře vyplují,“ prohlásil Sobotka. Turecko má podle něj nástroje na to, aby regulovalo migrační proud. „Je potřeba, aby na tom Evropská komise trvala,“ dodal. Chce počkat na lednové statistiky a tato čísla budou podkladem pro postoj, který Česko zaujme na únorovém jednání Evropské rady.

Zmínil se také o situaci v Německu, zejména ve vztahu k tamním útokům během silvestrovských oslav. „Je evidentní, že nálada po silvestrovských útocích se v Německu zhoršuje. A je také evidentní, že Německo je na hraně svých kapacit z hlediska množství uprchlíků, které může přijmout,“ řekl. Je proto podle něj nutné, aby začala fungovat ochrana vnější schengenské hranice a aby Turecko začalo jednat.

S Mogheriniovou se také shodli na tom, že pokud má Evropa zvládnout všechny krize, například migrační nebo boj s terorismem, potřebuje silnější společnou zahraniční a bezpečnostní politiku. Vláda je podle něj připravena podporovat návrhy, které k tomu povedou. Zdůraznil i český zájem dotáhnout do konce projekt společné evropské pohraniční a pobřežní stráže. Vláda podporuje návrh, který dala na stůl Evropská komise, uvedl.