Sobotka odletěl do Číny. Chce tam jednat o investicích i lidských právech

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Vztahy České republiky s Čínou byly v posledních letech velmi zanedbané a Česká republika má co dohánět, prohlásil před odletem na oficiální návštěvu Číny premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Uvedl, že tento hendikep se jeho vláda snaží dohánět. "Podařilo se nám meziročně zvýšit export o 15 procent," řekl. V Číně bude Sobotka jednat s nejvyššími politickými představiteli. Premiér s nimi hodlá mluvit i o lidských právech.

„Letos přijede do České republiky více než 300 tisíc turistů z Číny a rovněž je tu velká šance na to, abychom využili faktu, že je Čína druhá největší ekonomika na světě. Naše země potřebuje vyvážet proto, abychom prosperovali,“ uvedl Sobotka. S premiérem proto míří do Číny i podnikatelská delegace. Jsou v ní například zástupci konkrétních strojírenských firem, které v zemi hledají nové možnosti. Naopak by do České republiky mohly přijít další investice, ať již do finančního sektoru, nebo i do výrobní sféry, dodal Sobotka.

Čínský komunistický režim bývá často terčem kritiky kvůli nedodržování různých práv a svobod, také český premiér hodlá se svými čínskými partnery mluvit i o lidských právech. „Chceme diskutovat o celém spektru vzájemných vztahů. Pokud se bavíme o té rozdílnosti společenských systémů, to je potřeba vzít jako fakt, kvůli historickému vývoji má Čína jiný společenský systém, než má Česká republika,“ uvedl Sobotka. „Pokud mají ale státy rozvíjet mírové vztahy, je třeba, aby se vzájemně respektovaly a respektovaly i tyto odlišnosti,“ dodal s tím, že Čína stejně tak respektuje fakt, že ČR má demokratický systém. „Jsme ale připraveni debatovat o všech aspektech našich vztahů, včetně diskuse o lidských právech,“ řekl premiér.

Sobotku doprovázejí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Téměř týdenní cesty se účastní zástupci ministerstva zahraničí, průmyslu a obchodu a ministerstva kultury a téměř 40 zástupců českých firem v čele s prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým. Podnikatelé se účastní například výrobci radarů, developeři či dodavatelé investičních celků v oborech chemie, zpracování ropy nebo strojírenství. Do Číny jedou i zástupci firem z oblasti lázeňství, pivovarnictví a zdravotnictví, ale také zástupci krajských samospráv a Univerzity Karlovy v Praze.

Prvním bodem premiérova programu bude v neděli po příletu podnikatelský seminář v Šanghaji, v pondělí Sobotka navštíví šanghajský závod Škoda Auto.