Sobotka povede dál ČSSD, prvním místopředsedou zůstane Hašek

Bohuslav Sobotka, Michal Hašek, ČSSD

Bohuslav Sobotka, Michal Hašek, ČSSD Zdroj: ctk

Bohuslav Sobotka podle očekávání pokračuje ve funkci předsedy ČSSD, aktuálně nejsilnější české politické strany. Na 37. sjezdu ČSSD v Ostravě dostal v tajné volbě 507 hlasů, tedy zhruba 84 procent z těch odevzdaných. Sobotka byl jediným kandidátem na předsedu strany. Statutárním místopředsedou ČSSD zůstane jihomoravský hejtman Michal Hašek se 79 procenty hlasů, místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek se kandidatury vzdal.

Za svůj hlavní úkol Sobotka po zvolení označil dovedení strany k vítězství v příštích volbách s takovým ziskem hlasů, aby mohla sestavovat vládu se sociálnědemokratickým programem. Sobotka bezprostředně po zvolení poděkoval „přítelkyním a přátelům“ z ČSSD za jejich důvěru a podporu. „Mandát, který jsem dostal, vnímám jako velmi silný a vážím si ho,“ řekl.

Straníky vyzval ke spolupráci ve prospěch volebního úspěchu v příštím roce. Zdůraznil, že před ČSSD je ještě velký kus cesty, který bude muset urazit. Sociální demokraté podle něj nesmí při své práci zapomenout na občany a zklamat je.

Sobotka přitom vidí dvě možné alternativy povolebního uspořádání, pokud ČSSD volby vyhraje. První je na programu založená většinová koalice se středovými stranami, druhou alternativou pak menšinová vláda založená na dohodě na levici. „Tato dohoda na levici by přirozeně zahrnovala i komunistickou stranu,“ připustil. Zdůraznil ale, že při případném hlasování na nynějším sjezdu by byl proti usnesení, které by revokovalo platný zákaz vládní spolupráce s KSČM. Usnesení z bohumínského sjezdu totiž podle něj variantě menšinové vlády nebrání.

Zaměstnanost a růst - podle Sobotky klíčové priority

Na tiskové konferenci bezprostředně po zvolení poznamenal, že ČSSD jednoznačně dluží voličům jasné volební vítězství po osmi letech v opozici. Prioritou strany bude otázka zaměstnanosti, kdy nastartování ekonomiky je klíčový cíl. Druhým úkolem bude rekonstrukce státu. „Pravicové reformy vedou k erozi státu, výrazně ho oslabily, stát přestává fungovat. Daně rostou a kvalita veřejných služeb se zhoršuje,“ řekl novinářům Sobotka.

Za třetí úkol má revizi pravicových reforem nynější vlády všude tam, kde dopadly na občany, na handicapované, kde to ČSSD umožní rozpočtové možnosti. „Program, který teď budeme připravovat, bude směřovat k takové vládě, která se bude vždy snažit jednat spravedlivě,“ zdůraznil Sobotka. Cílem strany je podle něj společenská debata a široký sociální dialog.

K vítězství v parlamentních volbách, které proběhnou příští rok budou podle Sobotky nutné i změny v ČSSD. Změnit se musí stínová vláda strany, aby se počtem více podobala té reálné. Místa na kandidátkách nesmí být předmětem vnitrostranických obchodů, Sobotka na nich chce mít i odboráře a nestraníky z občanských sdružení. ČSSD se bude muset umět vypořádat se všemi náznaky klientelismu a korupce a posílit odolnost proti snahám stranu privatizovat a podřizovat osobním zájmům, dodal Sobotka.

Bohuslav Sobotka, ČSSDBohuslav Sobotka, ČSSD | ctk

Sobotka chce zabavovat nelegálně nabyté majetky

ČSSD půjde podle Sobotky do voleb s programem vlády na prvních sto dní. Má v něm být rychlá náprava reforem vlády Petra Nečase (ODS) a zákon o majetkových přiznáních, včetně trestu ztráty nelegálně nabytého majetku.

Předseda ČSSD své vize o kabinetu představil jen pár hodin poté, co prezident Miloš Zeman vyzval stranu ke vzniku jednobarevné vlády s tolerancí na levici a vytkl ČSSD, že této možnosti nevyužila v době, kdy měla s KSČM ve Sněmovně většinu 111 hlasů.

Shodit vládu by mělo smysl jen do poloviny roku, míní ČSSD

Fakticky jen do poloviny letošního roku by přitom podle Sobotky měla smysl snaha opozice buď vyslovit vládě ve Sněmovně nedůvěru nebo se s dalšími stranami, včetně nejméně jedné vládní, dohodnout na rozpuštění dolní komory Parlamentu. „Ideální by bylo, kdyby se podařilo vládě vyjádřit nedůvěru už na jaře tak, aby volby mohly být v létě a nová vláda už mohla zasáhnout do rozpočtu pro rok 2014,“ poznamenal.

Situace v koalici ale podle něj nenasvědčuje šanci získat „nové spojence“. Pokud se to nezmění, nevidí Sobotka možnost úspěšně absolvovat v pořadí šesté hlasování o nedůvěře. ČSSD je podle něj připravena podpořit rozpuštění Sněmovny, pokud by krize vládní koalice dosáhla stupně, který by to umožnil.