Sobotka vyzval Fejka k vrácení "zlatého padáku"

Petr Fejk

Petr Fejk Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval bývalého ombudsmana Českých drah Petra Fejka, aby vrátil "zlatý padák" ve výši dvou milionů korun, který podle informací v médiích obdrží po odchodu z funkce. Fejk odešel mimo jiné v souvislosti s informacemi o svém platu, který měl dosahovat čtvrt milionu korun měsíčně. K výzvě se však postupně přidali i koaliční politici, s výjmkou VV. Ty považují současnou kauzu za typické projevy "čecháčkovství".

Sobotka pokládá odstupné za „výsměch milionům českých občanů, kterým vláda snižuje platy a zdražuje život“. „Žádám Petra Fejka, aby se zlatého padáku vzdal. Žádám premiéra (Petra) Nečase, který tvrdí, že stát nemá peníze na nemocné a invalidy, aby vyplácení padáků ze státní firmy zabránil,“ uvedl Sobotka. Premiér se k Sobotkově výzvě vyjádřil kladně, i podle něj by měl Fejk peníze vrátit. Na místě by podle Sobotky byla také omluva bývalého ministra dopravy Víta Bárty (VV) za způsob, jakým bylo „protekční a přeplacené“ místo pro Fejka vytvořeno.

„Nebudu vůbec komentovat, co říká pan Sobotka,“ řekl Fejk. Podle něj plat ombudsmana vychází ze smluvního vztahu, který odpovídá zákoníku práce. „S penězi mohu naložit podle vlastního uvážení a není mojí povinností to jakkoliv zveřejňovat,“ dodal Fejk s tím, že pokud by se rozhodl použít peníze například na charitu, nezveřejňoval by tento krok prostřednictvím médií.

Většina koalice je pro Fejkův odchod bez peněz, proti jsou VV

K tomu, aby Fejk peníze vrátil se staví kladně i další politici ODS a TOP 09. Naopak proti jsou zástupci VV. „Jsem proti tomu, aby Fejk cokoli vracel. Velmi si jej vážím a současnou štvanici na něj považuji za typický projev hloupého čecháčkovství těch, kteří v životě mnoho nedokázali nebo mají nějaké komlexy,“ sdělila dnešnímu Právu první místopředsedkyně VV Karolína Peake.

Fejk již dříve uvedl, že svůj plat považuje za obhajitelný. „Tak vysoký plat je obhajitelný jedině, když se té firmě mnohonásobně, nebo alespoň několikanásobně vrátí. To byl můj záměr, ten záměr jsem měl po roce zrekapitulovat a v případě, že bych nebyl prospěšný a nezaplatil se, tak bylo adekvátní buď z mé iniciativy, nebo i z iniciativy firmy odejít,“ řekl serveru iHNed.cz.

Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík se ke kauze pro list Právo vyjádřil v tom smyslu, že za nemravnou smlouvu může spíšmůže za nemravnou smlouvu více Bárta než Fejk. „Pan Fejk musí sám posoudit ve svém svědomí, zda mu odměna za množství vykonané práce přijde morální. Ale především by měl odpovědnost vyvodit ten, kdo mu takovou smlouvu nabídl,“ řekl.

Ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra se domnívá, že rozhodnutí o tom, zda-li Fejk peníze vrátí je pouze na něm. Soudí ale, že by se peněz vzdát měl, jelikož tato konkurenční doložka odporuje dobrým mravům.

Šmerda: Fejk není vyžírka, odvedl dobrou práci

Ministr dopravy Radek Šmerda v úterý řekl, že Fejkův plat byl smluvní s ohledem na jiné nabídky, které bývalý ředitel pražské ZOO dostal. „Pana Fejka nepovažuji za vyžírku a děkuji mu, byť za krátkou, ale za odvedenou práci,“ uvedl Šmerda. V rámci konkurenční doložky si Fejk odnese devět platů za to, že nebude tři čtvrtě roku pracovat ve stejném oboru, protože se účastnil jednání představenstva ČD a dostal se tak k citlivým informacím.

Výši Fejkova platu kritizovali politici i odbory. Sobotka upozornil, že Fejk má víc než například guvernér České národní banky. Podle premiéra Nečase je Fejkův plat těžko obhajitelný a zdůvodnitelný a neodpovídá míře odpovědnosti ve firmě. Nečas před dvěma týdny uvedl, že přezkoumány budou také platy ostatních manažerů ČD. Kvůli nestandardním odměnám svých podřízených byl v úterý odvolán předseda představenstva ČD Cargo Jiří Vodička.