Socialistům se návrh rozpočtu líbí

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: E15 Michael Tomes

Magické číslo, kterým se ministerstvo financí při přípravě návrhu státního rozpočtu na rok 2014 řídí, je podle šéfa rezortu Jana Fischera výše schodku tři procenta HDP. Proto také nemohl a nehodlá vyhovět kolegům ve vládě, kteří žádají, aby byl plánovaný deficit 110 miliard korun zvýšen o dalších 35 miliard. Nejvíc financí navíc – 24 miliard – chce ministr dopravy Zdeněk Žák.

Vláda má po včerejšku za sebou první kolo rozpočtové debaty, kabinet o návrhu plánu státních financí bude až do konce září jednat každý týden, s jeho definitivní podobou hodlá seznámit tripartitu.

„Byl to první pokus o debatu o rozpočtu. Ta bude pokračovat do konce září, kdy bychom měli návrh definitivně schválit,“ uvedl premiér Jiří Rusnok. Fischer připustil, že ministerstvo financí ještě zreviduje odhad rozpočtových příjmů, revize by měla být hotova do konce příštího týdne. Pak se například dají přisypat peníze na platy státních zaměstnanců.

Návrh rozpočtu bude dál upravovat kabinet vzešlý z říjnových voleb. Pokud ho sestaví ČSSD, budou jeho priority podle stínového ministra financí Jana Mládka prakticky totožné: školství, zvýšení plateb za státní pojištěnce a alespoň mírné zvýšení mezd zaměstnanců státu. ČSSD souhlasí i s tím, že rozpočtový schodek nesmí překročit tři procenta hrubého domácího produktu.

Nová vláda si formálně musí – anebo ne – připravený rozpočet osvojit a předložit ho nové sněmovně. Ta se k němu dostane nejdřív 26. listopadu, na první povolební schůzi.

Zdravotnictví: zatím 3,7 miliardy

Ministr zdravotnictví Martin Holcát žádal až 7,5 miliardy korun navíc. „Zatím rozpočet počítá s 3,7 miliardy. Níž není důvod jít,“ uvedl Fischer. To by ovšem vykrylo pouze nedávné zvýšení DPH, které právě tolik ze zdravotnictví do státního rozpočtu odčerpává. Zdravotní pojišťovny letos získají přes 220 miliard, z toho 53 miliard od státu, a na konci roku očekávají schodek osm miliard. Platby státu se naposledy zvýšily v roce 2010 a od roku 2009 neroste ani výběr pojistného od výdělečně činných. Výdaje na péči se přitom zvyšují. Zvýšení plateb státu do zdravotnictví bude zřejmě muset posoudit parlament. Lhůta, v níž může rozhodnout vláda samostatně, uplynula 30. června. |