Souběh funkcí ve firmě by měl být právně možný, úprava míří na vládu

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Zdroj: ctk

Problémy se situací, kdy někteří lidé působí jako statutární orgán firmy a zároveň stejnou činnost vykonávají na základě pracovního poměru například jako ředitelé, může mít podle společnosti Deloitte Advisory 80 až 90 procent firem v Česku. Souběh funkcí ale není podle dřívějších rozhodnutí soudu možný. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil proto tento týden předloží vládě novelu obchodního zákoníku, která takovou praxi povoluje.

Finanční nebo obchodní ředitelé bývají často zároveň jednateli společnosti s ručením omezeným nebo členy představenstva akciové společnosti. Nejvyšší soud ale dlouhodobě považuje pracovní smlouvy vedoucích zaměstnanců, kteří jsou zároveň statutárním orgánem, za neplatné, pokud se činnost vykonávaná na základě pracovního poměru překrývá s výkonem funkce člena statutárního orgánu.

„Rozporem mezi podnikatelskou praxí a judikaturou nejvyšších soudů vznikla výrazná nejistota ohledně právního postavení obchodního vedení mnoha společností,“ uvedl Pospíšil. Právo má podle něj podporovat svobodu podnikání, pokud nepůsobí újmu jiným.

Ministerstvo spravedlnosti proto připravilo řešení této situace v podobě vložení nového paragrafu do obchodního zákoníku. Vyřešení problematiky v Poslanecké sněmovně očekává v řádu jednoho měsíce.

Novela také výslovně stanoví, že přenesení činností statutárního orgánu na jiné osoby nijak nesnižuje odpovědnost statutárního orgánu za porušení povinnosti vykonávat funkci s péčí řádného hospodáře.

Podle rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) z prosince 2010 není souběh funkcí možný. Podobná judikatura ale v Česku existuje od roku 1993. NSS ji ale poprvé použil i na nemocenské či důchodové pojištění.