Soud osvobodil bývalého šéfa SŽDC Komárka

Bývalý šéf SŽDC Jan Komárek

Bývalý šéf SŽDC Jan Komárek Zdroj: ctk

Obvodní soud pro Prahu 1 dnes zprostil obžaloby bývalého šéfa Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Jana Komárka. Podle žalobce uzavřel nevýhodné smlouvy na nákup elektrické energie, čímž mohl způsobit škodu nejméně 439 milionů korun. Případem se bude zabývat odvolací soud, státní zástupce Tomáš Černý se proti rozhodnutí na místě odvolal.

„Skutek se stal, ale není trestným činem,“ konstatovala stroze předsedkyně senátu Helena Králová. Rozsudek však na místě neodůvodnila, prý vzhledem ke složitosti případu. Strany si tak musí počkat až na písemné vyhotovení rozsudku.

„Samozřejmě jsem rád, že to takto dopadlo. V průběhu celého soudního líčení nezazněly žádné argumenty, které by měly podporovat názor státního zástupce,“ uvedl po vyhlášení verdiktu Komárek. „Jsem rád, že se potvrdilo, že všechny ty věci proběhly v pořádku,“ dodal. Za pokus o porušení povinnosti při správě cizího majetku mu přitom hrozilo až osmileté vězení.

Sedmapadesátiletý Komárek podle obžaloby v prosinci 2008 jako generální ředitel SŽDC uzavřel smlouvy na dodávky elektřiny na roky 2010 a 2011, přestože věděl, že ceny ve smlouvách neodpovídají tržním cenám. Cena elektřiny mezi 13. listopadem, kdy byla vybrána jedna z nabídek, do 19. prosince téhož roku, kdy byla smlouva podepsána, klesla na pražské burze zhruba o 30 procent.

Cena elektřiny, která byla sjednána jako fixní, tak prý byla ve smlouvě na rok 2010 předražena nejméně o 201 korun za megawatthodinu, ve smlouvě na rok 2011 nejméně o 181 korun. Ke způsobení škody nedošlo kvůli tomu, že společnosti České dráhy a ČD Cargo, kterým měla SŽDC energii prodávat, s ní smlouvy nakonec neuzavřely.

Komárek podle Černého vývoj cen průběžně sledoval a nechal si zpracovat přehled cenového vývoje na pražské energetické burze, navíc věděl o obecném poklesu cen kvůli nastupující ekonomické krizi i o tom, že může výběrové řízení zrušit.

Exšéf SŽDC se v řízení hájil tím, že neměl o cenách na burze přehled, k dispozici neměl ani žádné analýzy, jak tvrdí státní zástupce. Smlouvy prý podepsal, protože odborníci ze SŽDC k nim neměli žádné výhrady, nezpochybnili tedy ani cenu ani délku kontraktů. Podle něho měli také experti informace, že cena bude opět narůstat, a proto považovali fixní cenu za odpovídající.

Cena elektřiny podle něho vzešla z výběrového řízení bez uveřejnění, ve kterém oslovili sedm společností. SŽDC tehdy obdrželo nabídky pouze dvě. Společnost Moravia Energo však prý nedodržela zadávací dokumentaci, a proto byla vyřazena. Jedinou nabídkou tak zůstala ta od firmy ČEZ, kterou nakonec SŽDC akceptovalo.

Jedna z Komárkových advokátek Alena Tomášková dnes kromě toho zpochybňovala také posudek, o který se žalobce opíral, nebo to, že by Komárek jednal úmyslně.