Soud podruhé osvobodil Dohnala v kauze jeho bytů

František Dohnal

František Dohnal Zdroj: ctk

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes již podruhé osvobodil prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala, kterého státní zástupce viní z využívání nepřiměřeně luxusních bytů. Opět ho nepravomocně zprostil obžaloby z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Stejný soud Dohnalovi v srpnu vyměřil osmiměsíční podmíněný trest odložený na 1,5 roku za to, že odmítl vydat kontrolnímu orgánu sněmovny podklady umožňující audit hospodaření NKÚ.

Dohnalovi, který obvinění od počátku odmítá, hrozí v kauze kvůli škodě ve výši minimálně 1,1 milionu korun až pětileté vězení. Prvoinstanční soud ho obžaloby nepravomocně zprostil již v březnu, odvolací senát Městského soudu v Praze však v neveřejném zasedání verdikt zrušil a případ vrátil k novému projednání. I proti dnešnímu rozhodnutí státní zástupce podal odvolání.

Šéf úřadu má podle zákona od státu nárok na přiměřené bydlení. Dohnal si podle státního zástupce vybral po svém jmenování v roce 2005 pětipokojový byt v Americké ulici v Praze 2, v roce 2007 ho pak vyměnil za dva byty v Chrudimské ulici v Praze 3. NKÚ za tyto nemovitosti platil skoro 76.000 korun měsíčně. Podle státního zástupce nájemné převyšovalo přiměřenou částku, a prezident NKÚ tak nehospodárně využíval státní peníze.

Soudkyně Iva Fialová dnes uvedla, že ani další dokazování nepotvrdilo Dohnalovu vinu. Smlouvy na byty podle ní podepisovali i sjednávali pracovníci úřadu, jejich šéf nevyvíjel ohledně jejich parametrů či vybavení žádnou zvláštní iniciativu. Chtěl pouze, aby v nich mohla bydlet pětičlenná rodina. Smlouvy se pak pohybovaly v rámci rozpočtu schváleného Poslaneckou sněmovnou.

Soudkyně již při prvním rozsudku uznala téměř veškeré argumenty obhajoby. Dohnalovy byty označila za přiměřené například i z toho důvodu, že Ústavní soud opatřil pro svého předsedu vilu v Brně za více než devět milionů, údržba Kramářovy vily pak loni stála přes jeden milion korun i přesto, že se jako bydlení pro premiéra nevyužívala. Toto své prohlášení dnes zopakovala.

„Podle názoru státního zastupitelství soud nesprávně vyhodnotil důkazy, podstatou věci se vlastně nezabýval,“ řekl novinářům žalobce Pavel Polák. Trvá na tom, že byty pro Dohnala se daly sehnat levněji a že byly předražené. Porovnání s bydlením ostatních ústavních činitelů není podle něj relevantní. „Jestli pan premiér bydlí v takovém či onačím bytě mě nemusí zajímat, dokud nebude bydlet na Praze 7,“ uvedl.

Dohnalův advokát Václav Vlk zopakoval, že považuje kauzu za politickou. Již dříve uvedl, že podle něj chce sněmovna ovládnout a kontrolovat NKÚ. I Fialová při březnovém verdiktu odůvodnila osvobození šéfa úřadu také tím, že za obviněními je „patrná očividná snaha o diskriminaci obžalovaného“. Trestní oznámení ze strany kontrolního výboru sněmovny přišla podle ní v době, kdy začal mít šéf NKÚ problémy s poslanci.

Vlk se dnes zarazil také nad tím, že jedním z důkazů požadovaným městským soudem byl rozsudek nad Dohnalem z osmdesátých let. Dostal tehdy podmíněný trest za to, že při nehodě poškodil socialistický majetek - Tatru 613. „Všechno, co je již jednou zahlazeno, se nesmí nikomu připomínat,“ řekl.

Policie minulý týden začala také prověřovat, zda se Dohnal při sjednání nájmu na nebytové prostory v budově Tokovo v Praze 7, kde jeho úřad sídlí, nedopustil porušení povinnosti při správě cizího majetku. Trestní oznámení podal před časem viceprezident NKÚ Miloslav Kala. „Brzo budou chtít pana inženýra stíhat za to, že dýchá vzduch,“ komentoval nové prověřování Vlk. Dozvěděl se však prý o něm až z médií a bližší informace o něm nemá.

Policisté se v minulosti zabývali i tím, zda se Dohnal nedopustil zpronevěry tak, že z peněz úřadu hradil výdaje své manželce, která ho doprovázela na služebních cestách. Případ ale policisté odložili, Dohnal podle nich nespáchal trestný čin.