Soud: Policie měla na Šumavě demonstranty spíše chránit

Zásah policisté v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy z léta 2011

Zásah policisté v šumavské lokalitě Na Ztraceném u Modravy z léta 2011

Policejní zásah proti občanské blokádě, která v létě 2011 bránila kácení horského lesa na Ptačím potoce v srdci Národního parku Šumava, byl nezákonný. Policie nezákonnou těžbu v podstatě kryla. Vyplývá to z písemného rozsudku Krajského soudu v Plzni, který v těchto dnech obdržela Zuzana Candigliota, právní zástupkyně žalobce Mojmíra Vlašína.

Z rozsudku vyplývá, že policie „musela nebo alespoň měla vědět, že svým zákrokem poskytuje ochranu nezákonné těžbě na území národního parku, a to v demokratickém právním státě tím nejhorším možným způsobem, násilným zásahem proti demonstrantům“.

Nikdo z aktérů blokády nemůže soudní verdikt k případné žalobě o náhradu způsobené újmy uplatnit. Nároky by museli vznést v šestiměsíční době od zásahu, což nikdo z nich neučinil. „Důvodem bylo to, že nechtěli, aby to vypadalo, že jim jde o peníze,“ řekl zdroj deníku E15.

„Budeme teprve zvažovat, jestli nějaké právní protikroky podnikneme,“ sdělilo tiskové oddělení Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje s tím, že v současnosti rozsudek teprve studují.

„My jsme účastníky řízení nebyli a rozsudek nemáme k dispozici,“ uvedl včera mluvčí Správy Národního parku Šumava Pavel Pechoušek. Správa dostala v minulosti za těžbu od České inspekce životního prostředí půlmilionovou pokutu, tu rezort životního prostředí snížil na polovinu. Ředitel parku Jiří Mánek se proti pokutě odvolal a podal na své nadřízené loni na podzim žalobu. Kauza nebyla doposud uzavřena.