Soudy zarazily insolvenční útok na výrobce světel

Designové lustry společnosti Preciosa

Designové lustry společnosti Preciosa Zdroj: Euro - Dasa Hyklova

Trojici předních výrobců světel Hormen CE, Halla a Trevos se po několika měsících podařilo odvrátit podivný insolvenční návrh. Ten na ně v září loňského roku podala neznámá společnost Telepike v čele s mladíkem Danielem Tázlerem, který má hlášené bydliště na radnici v Sedlčanech.

Prvoinstanční soudy nyní návrh ve všech třech případech zamítly. Telepike se však ještě může odvolat. Podle informací deníku E15 může jít o snahu konkurenta vyřadit tyto firmy z lukrativních dodávek pro pražský dopravní podnik. Osvětlovací technologie mu v posledních letech zajišťuje hlavně firma Vávra osvětlení podnikatele Romana Vávry. „Bohužel si myslíme, že celá věc ještě bude mít pokračování,“ uvedl finanční a marketingový ředitel Hormenu Marek Fišer.

Firma Telepike odůvodňovala insolvenční návrhy směnkami, které prý tři zmínění výrobci podepsali a neuhradili. Ti to však odmítli a směnky označili za padělky. Současně podali trestní oznámení. Na Tázlera z Telepike i na neznámého pachatele, u něhož je podezření, že „obyvatele“ sedlčanské radnice použil jako bílého koně.

Tři soudy, tři stejné výsledky

O případu každé ze zasažených firem rozhodoval samostatný soud. Nejdříve padl rozsudek o Trevosu, na což upozornil deník Dnes. Následně se v insolvenčním rejstříku objevila i rozhodnutí k Hormenu a Trevosu. Ve dvou případech soudce uvedl, že návrh Telepike je šikanózní. U třetí firmy jen konstatoval, že navrhovatel nedoložil pohledávky. Insolvenční návrh už začal ovlivňovat byznys výrobců. Firmám se například zhoršil přístup k bankovnímu financování nebo dotacím.

Výrobci se mohou domáhat odškodnění civilní žalobou. „Vzniklá škoda se však vyčísluje komplikovaným způsobem a soud ji nemusí přiznat v plné výši. Vzhledem ke skutečnosti, že insolvenční navrhovatel nemusí vlastnit žádný majetek, je otázkou, jestli dlužníkovi nakonec insolvenční navrhovatel i přes pravomocný rozsudek o náhradě škody něco uhradí,“ soudí advokát Bystrík Bugan.

Zákazníci chtějí být v utajení. Preciosa dodává exkluzivní svítidla do celého světa