Spekulace proti koruně by ve zbytku roku měly polevit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Ryan Poplin via Flickr

Poslední dva měsíce, během kterých Česká národní banka prodávala koruny a nakupovala cizí měny, aby udržela kurz domácí měny nad 27 korunami za euro, by měly přesvědčit spekulanty, aby dali od koruny ruce pryč.

„ČNB svůj závazek držet kurz koruny dokázala masivními intervencemi a po zbytek roku tlak na korunu poleví,“ napsali analytici ING Bank ve své zprávě. „Až budou fondy tyto neúspěšné sázky zavírat, budou muset kupovat eura a prodávat koruny. To na čas uleví tlaku na navyšování rezerv ČNB,“ vysvětluje Miroslav Plojhar z České spořitelny.

Že intervenční tempo ve zbytku roku poleví, si myslí i Martin Lobotka, hlavní analytik Consequ. Ze srpnových tří miliard eur by podle něj mělo klesnout na půl až jednu miliardu eur měsíčně.

„Trh si dříve nebo později uvědomí, že spekulace na posílení koruny je obchodem až pro rok 2016, nikoli pro letošek, a své peníze investoři přesunou do jiných atraktivních investic,“ uvedl Petr Krpata, měnový stratég londýnské pobočky ING Bank. Krpata scénář přirovnává k letošnímu útoku na dánskou korunu, který také nevyšel, a aktivita spekulantů o dva měsíce později ochladla.

Trh si dříve nebo později uvědomí, že spekulace na posílení koruny je obchodem až pro rok 2016

I kdyby byli spekulanti u koruny vytrvalejší, ČNB to ustojí. „Intervence, které se během srpna odhadem až ztrojnásobily v porovnání s červencem, nemusí být nutně pro ČNB problémem. I kdyby podobně intenzivní intervence v objemech okolo tří miliard eur měsíčně pokračovaly, nebude to problém,“ říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank. Aktuálně nikdo z analytiků nepochybuje, že ČNB bude korunu držet slabou minimálně ještě další rok. Členové bankovní rady veřejně prohlašují, že jejich závazek je pro firmy bezplatným kurzovým zajištěním.

„Znovu veřejně opakuji, že tento závazek je na rozdíl od tržního zajištění pro podniky zdarma,“ uvedl na svém blogu viceguvernér centrální banky Vladimír Tomšík. „ČNB se bude snažit všemi nástroji přesvědčovat trh, že ze svého závazku neustoupí, bez ohledu na to, co to bude stát. Kdyby se spekulativní tlaky vyhrotily a zároveň by se snižovala šance na oživení inflace v roce 2016, mohla by bankovní rada centrální banky rozhodnout o posunutí závazku až do roku 2017 nebo zvýšení hladiny ke 28 korunám za euro,“ uzavírá Horská.