Špičky parlamentních stran se nedohodly na podobě finanční ústavy

Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Špičky parlamentních stran se dnes nedohodly na podobě ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti, takzvané finanční ústavě. Premiér Petr Nečas po dnešní schůzce uvedl, že se kompromis zatím nepodařilo nalézt a jednání politických stran budou pokračovat. Sociální demokracie zároveň přišla s návrhem odložit připravovanou vládní novelu zákona o dividendách, což ale ODS a TOP 09 odmítly.

Premiér Nečas připomněl, že kompromisní dohoda o finanční ústavě musí být širší, neboť k jejímu přijetí je potřeba ústavní většina v obou komorách Parlamentu. „Druhý důvod, proč musí být tento kompromis širší, je samozřejmě, že se jedná o záležitost dlouhodobého vývoje veřejných financí,“ řekl premiér. ODS podle něj za neschůdnou cestou pokládá, aby bylo schvalování ústavního zákona o finanční ústavě i jeho prováděcího zákona svazováno s nějakými dalšími právními akty.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka dnes zdůraznil, že jeho strana za významnou část jednání pokládá dosažení dohody stran na tom, že do voleb už nebudou předkládány návrhy, které by významným způsobem snižovaly příjmy veřejných rozpočtů. „ČSSD požaduje, aby součástí celkové dohody bylo moratorium na snižování příjmů státu až do voleb,“ řekl Sobotka a jako příklad uvedl nedávný návrh na urychlení konce daně z dividend, které by nově mělo začít platit od roku 2014. Navrhovaná norma by podle sociální demokracie také neměla omezovat výdaje na financování zdravotní péče a výdaje na důchody.

Jakékoliv další změny kromě navrhované finanční ústavy a prováděcího zákona ale odmítly nejsilnější vládní strany ODS a TOP 09. „S čím souhlasit opravdu nemohu ani jako ministr financí ani jako zástupce TOP 09, je, aby tyto návrhy, pro které hledáme ústavní většinu, byly spojovány s daňovou legislativou, která byla předložena v rámci rekodifikace občanského zákoníku,“ řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Trváme na tom, že se bavíme pouze o tomto ústavním zákonu a zákonu prováděcím. Nikoliv o jiných právních normách,“ doplnil. Návrh ČSSD spojit finanční ústavu s moratoriem na změny daní je podle něj nový a dosud jej neslyšel.

Návrh zákona o rozpočtové odpovědnosti obsahuje také seznam opatření, která má vláda uskutečnit při určitých pásmech zadlužení od 40 procent HDP výš. Právě tato hranice je už nyní fakticky překročena, a proto opoziční ČSSD požaduje, aby se rozmezí pro aktivaci opatření posunulo ze 40 až 50 procent HDP na 45 až 55 procent. Sociální demokraté také chtějí, aby vláda k finanční ústavě předložila prováděcí zákon. Za takových podmínek ji byli před dnešním jednáním ochotni podpořit.

Ministr financí dnes novinářům řekl, že jako ministr i místopředseda koaliční strany je připraven v zájmu dosažení kompromisu akceptovat požadavky ČSSD týkající se jak ústavního zákona, tak zákona prováděcího, týkající se posunutí pásem o pět procent nahoru proti původnímu návrhu či připomínek k penzím či zdravotnímu pojištění.