Stát chce ještě letos prodat zbrojovku VOP

VOP Šternberk

VOP Šternberk Zdroj: ctk

Dostavba dvou montážních hal za 40 milionů korun, které mají zvýšit produktivitu. To bude hlavní lákadlo pro zájemce o koupi zbrojovky VOP CZ v Novém Jičíně známé například svařováním koreb transportérů Pandur. Jeden z posledních českých výrobních podniků ve státních rukou stoprocentně kontroluje ministerstvo obrany.

Podle generálního sekretáře rezortu zodpovědného za majetek Jana Vylity by se prodej mohl uskutečnit už letos. „Návrh ještě budou připomínkovat ostatní ministerstva, pak ho posoudí vláda. Pokud půjde vše dobře, vypsání a vyhodnocení tendru na nového majitele je otázka dvou až tří měsíců,“ řekl včera deníku E15 Vylita.

Předpokládaný privatizační výnos by měl dosáhnout minimálně jedné miliardy korun. Uchazečem může být společnost Excalibur, která nedávno získala část VOP CZ ve Šternberku. Její vlastník Jaroslav Strnad se před několika dny rovněž stal většinovým akcionářem kopřivnické Tatry. Případné propojení tří severomoravských firem částečně orientovaných na „vojenský speciál“ by mohlo mít značný synergický efekt.

Zaměstnanost zůstane zachovaná

Pochybnosti vzbuzuje chystaná investice do hal. Podle odpůrců privatizace VOP CZ je to štědrý dárek státu kupujícímu. „Podnik má na účtech přes 500 milionů korun, už delší dobu plánovanou dostavbu plně uhradí ze svého. O žádný dárek nejde, pouze se část hotovosti přemění na nemovitý majetek. Jinak řečeno, celková aktiva zůstanou stejná. Navíc podle zákona ministerstvo peníze ze státního podniku vyvádět nemůže,“ odmítl výhrady Vylita.

Vedle půlmiliardy korun v bankách byla hodnota továrního areálu v Novém Jičíně odhadnuta na 1,7 miliardy korun.
Vedle zachování všech devíti stovek pracovních míst jde rezortu obrany především o to, aby neodešlo zhruba 80 lidí specializovaných na vojenskou výrobu, třeba právě na opravy pandurů.

Miliardový obrat

Nový majitel se proto bude muset zavázat, že tyto odborníky nepropustí a také udrží potřebné technické kapacity. Podobné smlouvy má ministerstvo i s jinými dnes už zcela soukromými firmami, jako je Aero Vodochody nebo Poličské strojírny.

VOP CZ v posledních letech profitoval na výrobě obrněnců, armádní zakázka však letos skončí. Firma se po rozpadu Varšavské smlouvy stále více orientovala na civilní výrobu, která v současnosti tvoří 88 procent jejího obratu. Ten má v letošním roce dosáhnout 1,1 miliardy korun a napřesrok 1,3 miliardy.