Stát chce regulovat obvazy jako léky

Obvaz

Obvaz Zdroj: profimedia.cz

Zhruba dvaadvacet miliard korun ročně utratí tuzemské zdravotní pojišťovny za zdravotnické prostředky. To je velmi široký pojem, který zahrnuje veškerý materiál, s nímž se při léčení lidé potkávají: od jehel a obvazů přes brýle, invalidní vozíky, ale i kardiostimulátory a testy na vyšetření krve až po velkou přístrojovou techniku. Oblast je rozsáhlá, nejen co se týče variability typů prostředků, ale také jejich dodavatelů.

„Je tady obrovský rozdíl mezi tím, jak jsou regulována léčiva a jak zdravotnické prostředky. Zatímco léky jsou přísně kontrolovány, u zdravotnických prostředků regulace téměř nefunguje,“ říká Filip Vrubel, ředitel odboru farmacie ministerstva zdravotnictví.

Stát prý dnes nemá jednoznačný přehled o tom, jaké zdravotnické prostředky se na našem trhu vyskytují, kdo je distribuuje a jakým způsobem. Jeho odbor proto připravil návrh zákona, který se nyní dostává do připomínkového řízení. Platit by měl od ledna roku 2014. Měl by usměrňovat trh, dodavatele, distributory i výdejny prostředků, regulovat reklamu na ně a měnil by i kategorizace a úhrady poukazových zdravotnických prostředků.

Kolik platí Evropané za léky?

Za den v nemocnici platíme 100 Kč, jak je to v ostatních zemích?

Výrobci zákonem nadšeni nejsou. „Dominuje mu farmaceutické myšlení. Ale mezi léky a zdravotnickými prostředky je nesčetně rozdílů. Například léku trvá několik let, než se dostane na trh, ale pak je na něm desítky let. Průměrný životní cyklus prostředků je jen 18 měsíců. Když bude proces vstupu na trh složitý, žádný se tam nedostane,“ namítá Miroslav Palát, prezident asociace dodavatelů zdravotnických prostředků CzechMed.

Celý článek najdete v dnešním vydání týdeníku