Stát na daních stále vybírá méně, než si předsevzal

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Schodek státního rozpočtu v říjnu klesl na 51,3 miliardy korun ze zářijových 71,4 miliard. Loni v říjnu byl schodek o více než 40 miliard vyšší. Růst výběru daně z přidané hodnoty ale stále zaostává za plánem ministerstva financí.

Celkové příjmy rozpočtu dosáhly 887,6 miliardy koruna meziročně tak stouply o 5,8 procenta. Rozpočtový plán ale počítal s posílením příjmů o 7,6 procenta. Na růstu se nejvíce podílely nedaňové a kapitálové příjmy.

Stále se naopak nedaří dosáhnout předpokládaných daňových příjmů, a to především při výběru DPH. Na ní stát vybral necelých 175 miliard a loňský rok tak překonal jen o 3,1 procenta. Rozpočet ovšem počítal s růstem o více než 15 procent. „Za nízkým meziročním růstem i nízkým plněním stojí zejména pokles spotřeby soukromého sektoru a mimořádný vliv týkající se změny legislativy,“ vysvětluje ministerstvo. Neochota lidí utrácet je prý způsobena jejich opatrností kvůli hospodářskému vývoji v Evropě.

Vývoj salda státního rozpočtu za leden až říjen 2011 a 2012Vývoj salda státního rozpočtu za leden až říjen 2011 a 2012 | Ministerstvo financiZdroj: Ministerstvo financí

Ministerstvo financí tak nadále varuje, že rozpočtový deficit ve výši 105,3 miliardy je v ohrožení. Navýšit by jej mohly i výplaty prostředků žadatelům o dotace z evropských fondů. EU sice Česku obnovila výplaty z Operačních programů Životní prostředí a Doprava, že kterých na konci října přiteklo 22 miliard, i tak ale peníze do Česka přicházejí později, než je stát musí žadatelům vyplatit. „Rozhodovat se bude zejména na konci roku, který je tradičně v hospodaření výrazně záporný,“ myslí si hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

Úřadu Miroslava Kalouska se na druhou stranu v říjnu podařilo ušetřit na výdajích. Ty celkem dosáhly 938,9 miliardy korun. Meziročně stouply o 0,9 procenta, zatímco rozpočet předpokládal růst o 3,4 procenta.