Stavební odbory chtějí zvednout mzdové tarify o 3,5 procenta

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Richard Rames, E15

Stavební odbory chtějí od příštího roku zvýšit mzdy o 3,5 procenta. Svůj požadavek zdůvodňují tím, že se situace českého stavebnictví pomalu zlepšuje, což ukazují i údaje Českého statistického úřadu z posledních měsíců. Prohlásil to předseda Odborového sdružení Stavba ČR Stanislav Antoniv.

Stavaři se určitému růstu nejspíše nebrání, jednání se zaměstnavateli o dodatku ke stávající kolektivní smlouvě nicméně teprve začínají. Už loni tarifní mzdy i přes výraznou krizi sektoru vzrostly o 1,7 procenta.

Sektoru by se podle odborů mělo dařit i v příštím roce. „Od Nového roku navíc vláda zvýšila minimální mzdu na 9200 korun, poprvé v historii by tak minimální mzdový tarif v naší první platové třídě byl nižší než celostátní minimální mzda,“ podotkl Antoniv. Minimální tarif ve stavebnictví v první, tedy nejnižší, platové třídě činí rovných 9000 korun.

Svůj návrh už odboráři poslali zástupcům zaměstnavatelů, intenzivní jednání chtějí rozjet po Novém roce. „Rádi bychom vyjednávání dokončili ještě v lednu,“ dodal Antoniv.

Bude se jednat

Prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš potvrdil, že návrh odborářů dostali. Upozornil však, že mzdové tarify se zvedaly už loni, kdy bylo stavebnictví v „opravdu zoufalém stavu“. Stavebnictví se podle něj teprve odráží ode dna, kdy hloubka propadu dosáhla 440 miliard korun.

„Nicméně se budeme snažit porozumět požadavkům odborářů. Nemůžu predikovat výsledek jednání na jeho samém startu. Osobně bych však nechtěl, aby to zůstalo na nule,“ vzkázal Matyáš. Stávající kolektivní smlouva vyššího typu platí od loňského jara do 31. března 2016. Kromě mzdových tarifů řeší například práci přesčas či v noci, pravidla pro podávání výpovědí a stanoví nárok na minimálně čtyři týdny dovolené. Z této smlouvy vycházejí jednotlivé podnikové kolektivní smlouvy.