Strany si rozdělí 42 milionů. Mohly získat víc než dvojnásobek

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: (CC BY-NC 2.0): Mathrong vic Flickr

Stát politickým stranám za hlasy voličů ve volbách do Evropského parlamentu zaplatí přibližně 42,5 milionu korun. Vítězné hnutí ANO, pro které hlasovalo 244 501 lidí, získá zhruba 7,3 milionu. Přes sedmimilionovou hranici se dostane ještě druhá TOP 09.

Státní příspěvek ve výši 30 korun za hlas dostanou všechny stran a hnutí, které získaly nejméně jedno procento hlasů. Celkem jich je 11. Do stranické pokladny ČSSD, která skončila třetí, přiteče 6,4 milionu korun. Téměř pět milionů si těmito volbami vydělala KSČM, asi 4,5 milionu pak KDU-ČSL. Přibližně 3,5 milionu korun za voličské hlasy získala ODS.

Dvoumilionovou hranici překonala Strana svobodných občanů, jejíž zástupce se do Evropského parlamentu dostal, i Česká pirátská strana, která se ziskem 4,78 procenta hlasů skončila těsně pod pětiprocentní hranicí, která je podmínkou pro vstup do Evropského parlamentu.

Strana zelených dostane vyplaceno asi 1,7 milionu, parlamentní Úsvit přímé demokracie o přibližně 300 tisíc korun méně. Jako poslední na příspěvek dosáhla Strana zdravého rozumu - NECHCEME EURO, která si vydělala téměř 742 tisíc korun. Stát měl na příspěvek za hlasy voličů vyčleněných sto milionů korun. Z této částky vzhledem k rekordně nízké volební účasti, která činila 18,2 procenta voličů, nevyčerpá ani polovinu.