Střední školy hledají spásu v silnějších ročnících

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie (Martin Pinkas)

V posledních třídách základních škol se letos učí 76 tisíc žáků. Kapacita prvních ročníků středních škol je daleko vyšší.

Včera vypršel termín pro podání přihlášek na střední školy. Ty se o uchazeče o studium jen perou. Ze základních škol totiž vyjde relativně málo žáků.

„Jak loňský, tak letošní ročník devátých tříd patří ke slabším ročníkům,“ uvedl Jaroslav Fidrmuc z vedení ministerstva školství. V posledních třídách základních škol se letos učí 76 tisíc žáků. Kapacita prvních ročníků na středních školách přitom činí zhruba sto tisíc žáků. Česká školní inspekce tak přišla s radikálním návrhem snížit kapacity středních škol o čtvrtinu.

„Před deseti lety k nám chodívali chlapci, kteří měli trojky. Teď přicházejí ti, kteří v pololetí propadají. Trojkaři studují maturitní obory tam, kde je vezmou,“ uvedla v Právu Alena Kupková ze střední školy v Kralovicích. Problémy plynou z financování škol vázaného na počty žáků. O obory zakončené maturitou panuje přirozeně větší zájem a školy z finančních důvodů nechtějí uchazeče odmítat.

Česká školní inspekce kvůli nedostatku žáků přišla s radikálním návrhem snížit kapacity středních škol o čtvrtinu

Do budoucna školám zčásti pomůže demografický vývoj, který se už v letošním roce projeví při přijímacích zkouškách na víceletá gymnázia. Ta přijímají zhruba deset tisíc školáků, přičemž pátou třídu letos ukončí sto tisíc dětí, meziročně o pět tisíc více. Růst počtu školáků přitom pokračuje. K zápisu do prvních tříd základních škol letos přišlo 146 tisíc dětí.

Zhruba 644 středních škol, tedy víc než polovina, uplatňuje při přijímacích zkouškách plošné testy Cermatu. Další využívají jinou formu plošných přijímacích testů. Podle novely, kterou schválili poslanci, by od příštího roku měly platit jednotné přijímačky na všechny střední školy s výjimkou těch s talentovými zkouškami. Týká se to testů z češtiny a matematiky.

Vysoké školy se učí podnikat se svým know-how