Tábory pro uprchlíky je třeba stavět v Africe, shodl se Babiš se Zaorálkem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) by uvítal vznik táborů na severu Afriky, v nichž by Evropská unie vyřizovala žádosti uprchlíků o azyl. Logické by byly zejména v Libyi, osmadvacítka ale nyní nemá v této zemi partnera, s nímž by o nich jednala. Ani další státy regionu o ně zatím podle ministra nestojí. Podobný názor na azylové tábory mimo Evropu má i ministr financí Andrej Babiš (ANO), který uprchlickou krizi považuje za největší ohrožení Evropy.

„Ono mi to připadá, že zase někdo něco vymyslel v Bruselu, a teďka se to snažíme řešit, ale rozdělit 40 tisíc uprchlíků přece není řešení té krize, to je největší ohrožení Evropy. Je to určitě větší ohrožení, než když mluvíme o konfliktu na Ukrajině nebo s Ruskem,“ poznamenal k dobrovolnému přerozdělení uprchlíků, na němž se dohodla Evropská rada.

Babišovi se takový postup nelíbí, problém by měl být řešen úplně jinak. Evropa by podle něj měla spolu se Spojenými státy, Ruskem nebo i Saúdskou Arábií identifikovat země, odkud je nejvíce uprchlíků. Zapojena by měla být i OSN. „A ty uprchlické tábory by měly být zřízeny mimo Evropu a do Evropy by neměl přijít žádný uprchlík bez toho, aby prošel tím táborem buď v severní Africe, nebo na Blízkém východě,“ podotkl.

„To je samozřejmě varianta, kterou by si přál asi leckdo, protože má to logiku,“ uvedl také Zaorálek. Odkázal přitom na Španělsko, které podle něj v minulosti právě takové tábory například v Maroku vytvořilo. „To je model, který je známý, a každého napadne, že je to výhodné zopakovat,“ poznamenal.

Problémem je ale nezájem Maroka nebo Tuniska podobné tábory na svém území mít. Zvlášť by se azylové tábory hodily v Libyi, kvůli velkému počtu uprchlíků, kteří ze země do EU proudí. V Libyi ale zatím podle Zaorálka není o podobném projektu s kým jednat. Nejprve je potřeba v zemi sestavit funkční vládu, míní.

„To téma, postavit to přímo v Africe, je nasnadě, ale je velmi těžké najít partnera a je důležité, abychom my do budoucna tady to učinili předmětem jednání s Africkou unií, s africkými zeměmi,“ doplnil.