Téměř dvě třetiny Čechů vidí ekonomickou situaci jako špatnou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Dvě třetiny Čechů hodnotí současnou ekonomickou situaci jako špatnou. Naopak příznivě ji vnímá pouze necelá desetina. Ukázal to červnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Proti předchozímu měsíci se hodnocení ekonomické situace o šest procentních bodů zhoršilo. Aktuální hodnocení přitom prakticky stejné jako loni v červnu a výrazně horší v porovnání s obdobím let 2005 až 2008.

Za „velmi špatnou“ označilo ekonomickou situaci Česka dvacet procent dotázaných a jako špatnou pak 44 procent. Čtvrtina občanů považuje současnou ekonomickou situaci za „ani dobrou, ani špatnou“. Jako „dobrou“ ji pak hodnotilo devět procent dotázaných. Odpověď na opačné straně spektra, tedy „velmi dobrá“ se v průzkumu vyskytovala velmi sporadicky.

Hodnocení současné ekonomické situace v ČRHodnocení současné ekonomické situace v ČR

Optimističtěji se o situaci vyjadřují lidé ve věku od 15 do 19 a od 30 do 44 let. Dále absolventi vysokých škol, studenti, vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci a z hlediska politické orientace ti, kdo se hlásí k pravici, především pak stoupenci ODS a TOP 09. Naopak pesimističtějšími jsou lidé starší 45 let, vyučení bez maturity, důchodci, nezaměstnaní, respondenti hlásící se k levici, voliči ČSSD či KSČM případně lidé, kteří by rozhodně nešli k volbám a kteří nepreferují žádnou stranu.

O poznání lépe se pak lidé vyjadřují v hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti. Jako „velmi špatnou“ nebo „špatnou“ ji vidí pouze dvacet procent z nich. Celkem 39 procent lidí ji naopak hodnotí jako „dobrou“, z toho čtyři procenta dokonce jako „velmi dobrou“.

Subjektivní hodnocení životní úrovně vlastní domácnostiSubjektivní hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti

Hodnocení životní úrovně se zlepšuje s rostoucím příjmem či stupněm dokončeného vzdělání respondenta a naopak se zhoršuje se zvyšujícím se věkem. Z podrobnější analýzy vyšlo, že ke spokojenější části obyvatel patří opět studenti, vysoce kvalifikovaní odborní a vedoucí pracovníci, podnikatelé a OSVČ, kteří inklinují ke stranám ODS a TOP 09. Skupiny obyvatel, vnímající životní úroveň své domácnosti méně příznivě tvoří, stejně jako v prvním případě, především důchodci, nezaměstnaní a lidé pracující v dělnických profesích. Z hlediska politické preference vidí svou životní úroveň hůře voliči ČSSD a KSČM.