Tendr na notebooky pro poslance řídí podivná stavební firma

ilustrační foto

ilustrační foto

Zákonodárci českého parlamentu budou od podzimu letošního roku pracovat na nových přenosných počítačích. Kancelář poslanecké sněmovny totiž vyhlásila výběrové řízení na dodávku 210 notebooků v maximální celkové hodnotě 4,5 milionu korun s DPH. Vítězná firma by měla vedle samotných přístrojů dodat poslancům balík příslušenství, jako jsou dokovací stanice, různé programy a bezpečnostní software, ale i zajistit přinejmenším tříletý bezplatný záruční servis.

Průměrná jednotková cena přístroje by neměla překročit hranici 21 420 korun, což odpovídá současné střední třídě notebooků na tuzemském trhu. Odhadovaná celková suma čtyř a půl milionu je zároveň maximem, které je Kancelář parlamentu ochotna za počítače zaplatit. Hlavním kritériem pro hodnocení nabídek, jež mají uzávěrku 14. září, bude cena s 55procentní váhou. Deseti procenty se na výsledném hodnocení projeví záruční doba, 35procentní váhu má ve vyhlášeném tendru hodnocení technických parametrů.

Podivné na celém výběrovém řízení je ale zjištění, že Kancelář poslanecké sněmovny si na vedení a vyhodnocování tendru najala malou brněnskou firmu S-Invest CZ. Ta je podle výpisu z obchodního rejstříku vlastněná jistou Eliškou Kudělkovou a předmět podnikání, který firma uvádí v zakladatelské listině, ani nenaznačuje schopnost vést citlivé výběrové řízení pro státní správu. Ať už je to projektová činnost ve výstavbě, či provádění staveb a jejich odstraňování, nebo poskytování služeb v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, žádná ze těchto činností nesouvisí s aktivitami, kvůli kterým si Kancelář parlamentu firmu najala.

Takto se na internetu prezentuje firma, která bude hodnotit veřejnou zakázku poslanecké sněmovny:S-InvestS-InvestS-InvestS-Invest

Internetové stránky S-Invest CZ sice již hovoří o nabídce služeb pořádání obchodních soutěží, či veřejných zakázek, ale zjistit to lze jen s velkou dávkou představivosti. Web firmy je totiž nejen zastaralý (sama firma přiznává poslední aktualizaci před pěti lety), ale především nefunkční – veškeré znaky s diakritikou jsou nahrazeny otazníkem.

Daleko větší otazník tak vyvstává nad důvodem, proč si Kancelář poslanecké sněmovny najala takovouto externí firmu, když tato státní instituce disponuje téměř 350 zaměstnanci a na platech zaplatí ročně přes 156 milionů korun.

Autor je redaktorem týdeníku EuroEuroEuro