TI: Události se opakují, v Krupce se znovu obchodovalo s hlasy

komunální volby

komunální volby Zdroj: ctk

Organizace Transparency International (TI) tvrdí, že v Krupce na Ústecku se již potřetí obchodovalo s hlasy při tamních komunálních volbách. Cena za hlas byla znovu 300 korun, řekl v sobotu agentuře Mediafax Stanislav Beránek, pracovník TI. Scénář prodeje byl podle Transparency stejný jako při posledních volbách, potvrzuje to i stejná cena za hlas.

„Podle našeho názoru docházelo k obchodování,“ řekl Beránek s tím, že TI vlastní audio nahrávku, která nekalé praktiky potvrzuje. Jejímu zveřejnění se však organizace brání. Beránek dále uvedl, že TI nahrávku předá polici, pokud dojde k prošetřování.

„Z nahrávky vyplývá, jakým způsobem bylo organizováno nakupování hlasů. Jednotliví nákupčí zřejmě měli přidělený určitý počet lístků a k tomu odpovídající počty peněz. Pořád jsme u zhruba 300 korun za hlas,“ dodal.

Podle policejní mluvčí Petry Trypesové se k poicistům již nějaké informace dostaly. „Události prošetřujeme, zatím nám však nikdo nedal podnět nebo dokonce důkaz, že by se něco takového v Krupce dělo,“ dodala.

O místa na radnici v Krupce se ucházejí kandidáti jedenácti volebních stran a hnutí, kromě několika místních sdružení také ČSSD, ODS, TOP 09, KSČM, DSSS, Suverenita - blok Jany Bobošíkové nebo Pravý blok Petra Cibulky.

Výsledky řádných voleb v říjnu i opakovaného hlasování v květnu krajský soud zrušil pro nakupování hlasů. V květnu by se na radnici dostalo s 20,83 procenta uskupení ČSNS 2005 a Šance pro město dosavadního místostarosty Zdeňka Matouše, kterého opozice nejčastěji spojovala s kupčením. Druhá skončila s 14,21 procenta hlasů Zdravá Krupka, třetí ODS dostala 12,57 procenta a po 12 procentech získali Sportovci pro Krupku a KSČM. Na rozdíl od říjnových voleb by se do zastupitelstva dostala se 7,1 procenta i Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS).