Tlak na vyšší platy sílí, zatím ale rostou jen o procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

S oživením české ekonomiky sílí i tlak na růst platů. Přestože analytici očekávají jejich navyšování, rostou zatím jen v řádu jednotek procent. Zřejmé je to i z nabídek platů na pracovních portálech.

„Na pracovním trhu se obrátily role - zaměstnavatelé se dostali do pozice uchazečů o zajímavé lidi,“ popsal analytik kariérního portálu Jobs.cz Tomáš Dombrovský, podle kterého oživení ekonomiky a skokový růst poptávky po zaměstnancích firmy poněkud zaskočil.

Do nabízených nástupních mezd se to ale zatím příliš nepromítlo. „Od letních měsíců je v tomto směru vidět posun, i v nejžádanějších profesích technického zaměření je však velmi mírný, na úrovni jednotek procent,“ uvedl Dombrovský.

Výraznější by mohl být příští rok. „Firmy budou chtít další zaměstnance, ale bude těžké najít kvalifikované uchazeče. To se projeví v rychlejším růstu mezd. Ty budou firmy zvyšovat, aby přilákaly, případně si udržely kvalifikované a zkušené zaměstnance,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Banka očekává růst nominální mzdy o 3,5 procenta.

Čtvrtletní vývoj české průměrné mzdy

Sílící mzdové tlaky potvrzuje i hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská, podle které nejsme daleko od takzvané přirození míry nezaměstnanosti: „Další pokles pod její úroveň znamená, že čím dál víc podniků a oborů bude cítit nedostatek zaměstnanců a tlak na růst mezd“.

Podle Dombrovského bude i ze strany stávajících zaměstnanců. „Dá se očekávat, že se tlak v první polovině roku 2016 konečně více projeví i na výplatních páskách. Prostor pro to jistě je. Česká republika má mezi zeměmi EU jeden z nejvyšších rozdílů mezi výkonem ekonomiky a platy zaměstnanců,“ uzavřel.

Slováci budou mít vyšší minimální mzdu než Češi