Tluchoř: Jednání o daňovém balíčku začnou příští týden

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: profimedia.cz

Podle neformálního vůdce rebelů v ODS Petra Tluchoře se o případných změnách vládního návrhu rozhodne při jeho druhém čtení v Poslanecké sněmovně.

„Nebudeme předem dávat žádná ultimáta, žádné nepřekročitelné bariéry“ odmítl Tluchoř odpovědět na otázky, co přesně by on a pět jeho kolegů chtělo v předloze změnit. Tu dnes schválila vláda ve stejném znění, které ve středu dolní komora parlamentu zamítla.

„Chceme dosáhnout toho, aby balíček neškodil zájmům České republiky a byl alespoň částečně v souladu s programem občanských demokratů a programovým prohlášením vlády,“ dodal poslanec.

Podle něj k prvním jednáním v rámci ODS i koalice dojde nejdříve příští týden po skončení probíhající schůze sněmovny. Serveru E15.cz řekl, že na příští schůzi, která začne 18. září, návrh v prvním čtení podpoří. „Ve druhé čtení chceme do předlohy prosadit změny. Panem premiérem bylo naznačeno, že prostor, byť nějak limitovaný, pro to je,“ dodal Tluchoř.

Nečas i Schwarzenberg: Nesmí se zvýšit deficit

Premiér a předseda ODS Petr Nečas se šéfem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem shodnul, že případné změny daňového balíčku musí být dohodnuté v rámci trojkoalice a nesmí zvýšit deficit rozpočtu nad tři procenta HDP. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) je však prostor pro kompromis velmi omezený, protože každá z koaličních stran brání své priority. „Už jen vyjednat tento balíček bylo velmi těžké,“ podotkla.

Rebelům ODS vadí údajně především navyšování daně z přidané hodnoty. Svůj nesouhlas tento týden dali najevo až ve chvíli, kdy sněmovna o zákonu opět hlasovala poté, co jej vrátil Senát. Při prvním projednávání i oni stejnou normu podpořili.

Prostor pro úspory je

Premiér poznamenal, že od skupiny svých poslanců, kteří podle něj ve středu „hrubým způsobem porušili koaliční smlouvu“, zatím neslyšel žádné konkrétní požadavky. Ve sporech podle Nečase jde zhruba o částku 15 miliard korun, tedy tří rozpočtů ministerstva zahraničí či 75 procent rozpočtu ministerstva spravedlnosti. V letech 2010 a 2011 ušetřily všechny resorty 80 miliard, připomněl. „Samozřejmě, je ještě možné tam nebo onde něco škrtnout, ale už se dostáváme na hranu, kdy například chybí prostředky na kofinancování,“ dodal.

Prostor pro změny návrhu je podle něj nominálně dán výší deficitu k HDP, která musí být pod třemi procenty. Při zachování nynější výše DPH, a tedy výpadku 15 miliard, by to znamenalo by to buď zvýšit příjmy, tedy jiné daně, zvýšit schodek, či masivní škrty, ke kterým už Nečas příliš prostoru nevidí. Navíc by vedly k omezení vládní spotřeby. Peake zdůraznila, že na snahu šetřit vláda nerezignovala, její úsilí však potřebuje legislativní zakotvení a nemůže se promítnout do rozpočtu na rok 2013, který musí být přijat do konce letošního roku.

Kromě zvýšení DPH o procento v obou sazbách balíček obsahuje také zdanění lidí s vysokými příjmy, ruší a omezuje vratku spotřební daně z nafty a sjednocuje sociální dávky na bydlení. Celkový objem balíčku je okolo 25 miliard korun.