„Tluchořovec“ Fiala opustil ODS. Vláda přišla o většinu

Poslanci ODS (zleva) Ivan Fuksa, Petr Tluchoř, Radim Fiala (vpředu) a Tomáš Úlehla (vpravo v pozadí) hovoří s novináři 9. října po jednání poslaneckého klubu. Rebelové v ODS nevidí důvod pro konec koalice a vlády a pro předčasné volby. Na večerní jednání skupiny přinesou další návrhy úspor v rozpočtu. (ČTK)

Poslanci ODS (zleva) Ivan Fuksa, Petr Tluchoř, Radim Fiala (vpředu) a Tomáš Úlehla (vpravo v pozadí) hovoří s novináři 9. října po jednání poslaneckého klubu. Rebelové v ODS nevidí důvod pro konec koalice a vlády a pro předčasné volby. Na večerní jednání skupiny přinesou další návrhy úspor v rozpočtu. (ČTK) Zdroj: CTK

Situace vlády Petra Nečase se dál komplikuje. ODS totiž dnes opustil poslanec a jeden z odpůrců vládního daňového balíčku Radim Fiala. Vláda tak přišla o formální většinu a nyní má oficiálně jen 99 hlasů. Fiala své rozhodnutí zdůvodnil neshodami s vedením strany především v otázce daní, poslanecký mandát si ale ponechá. Premiér Petr Nečas a šéf ODS to označil za útěk od vlastní politické odpovědnosti. Dalších pět nespokojených poslanců ODS odchod ze strany neplánuje.

„Důvodem jsou názorové rozdíly, které se v poslední době prohloubily především v zásadní otázce zvyšování daní. Na mé rozhodnutí mělo vliv i to, že ODS na různých úrovních není schopna vyvodit hlubší závěry z výsledků posledních krajských voleb,“ uvedl Fiala. Dalším důvodem je prý postoj k EU. Fiala podotkl, že nikdy nehlasoval pro lisabonskou smlouvu nebo evropský měnový stabilizační mechanismus. Prostějovský poslanec byl členem výkonné rady ODS i vedení regionu.

Ze strany vystoupil před zasedáním regionálního sdružení ODS v Olomouckém kraji a několik dní před volebním kongresem největší vládní strany. Fiala ale zdůraznil, že jeho krok s kongresem nesouvisí. Je prý připraven ve Sněmovně podporovat kroky nynější koaliční vlády, „pokud budou vycházet z programového prohlášení vlády a nebudou-li v rozporu se středopravým politickým konceptem vládnutí“.“

Pokud Fiala opustí poslanecký klub ODS, ztenčí se vládní tábor složený z ODS, TOP 09 a strany LIDEM na 99 poslanců z 200. Opozice ale nemůže počítat s vazebně stíhaným Davidem Rathem, který dříve reprezentoval ČSSD. Naopak s vládou často hlasuje Milan Šťovíček z Věcí veřejných. Z poslaneckého klubu ODS už dříve odešli Michal Doktor a Pavel Bém.

„Život vlády se o další krok přiblížil ke svému konci,“ komentovala rozhodnutí Fialy vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík podotkl, že Fiala měl s loajalitou k ODS a vládě problémy už před tím, než ze strany vystoupil. „Uvidíme, nakolik změna stranického dresu bude znamenat i změnu v postojích. Nicméně je zjevné, že evidentní rozklad ODS může být příčinou toho, že nám za několik měsíců budou vládnout komunisté a socialisté,“ sdělil Gazdík.

Nečas: Je to útěk od odpovědnosti

„Rozhodnutí pana poslance Fialy opustit řady ODS beru na vědomí. Jakkoli na ně má plné právo, v současné situaci ho nelze považovat za nic jiného než útěk od vlastní politické odpovědnosti. Věřím však, že i jako nezařazený poslanec bude nadále podporovat program vládní koalice, pro který hlasoval v roce 2010,“ komentoval poslancovo rozhodnutí Nečas.

Zbývající pětice rebelů z řad ODS - Ivan Fuksa, Jan Florián, Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Tomáš Úlehla - chápe, proč jejich kolega tento krok učinil. Napodobit ho však zatím nechtějí, uvedla agentura Mediafax.

„O kroku našeho kolegy jsme byli s předstihem informováni. Jeho motivům rozumíme a vnímáme jeho závazek nadále podporovat kroky koaliční vlády, které nebudou v rozporu s pravicovým konceptem vládnutí. Radim Fiala byl patnáct let členem ODS a jeho odchodu je nám líto. Podobný krok neplánujeme a doufáme, že se podaří ODS vrátit k dodržování pravicové politiky,“ napsali ve společně podepsané zprávě.

Klub ODS opouští Fiala jako třetí poslanec od voleb 2010:
• Po začátku aféry kolem údajného uplácení ve Věcech veřejných (VV) opustili loni v dubnu sněmovní frakci VV poslanci Jaroslav Škárka, Kristýna Kočí a Stanislav Huml. Letos v lednu Huml vstoupil do klubu ČSSD.

• Loni v říjnu oznámil expředseda ČSSD Jiří Paroubek, že opouští ČSSD a její poslanecký klub a zakládá nový politický subjekt Národní socialisté - levice 21. století. Stejný krok udělal spolu s Paroubkem poslanec zvolený za ČSSD Jiří Šlégr.

• V polovině listopadu 2011 odešel z ODS i sněmovního klubu poslanec Michal Doktor. Reagoval tak na výběr nového ministra průmyslu a obchodu, kterým se stal předseda jihočeské ODS Martin Kuba. Doktor byl také mezi kandidáty na ministra průmyslu.

• Začátkem letošního dubna dejvické místní sdružení ODS pozastavilo členství ve straně exprimátorovi Prahy a poslanci Pavlu Bémovi, který o to sám požádal po zveřejnění odposlechů telefonátů mezi ním a lobbistou Romanem Janouškem. Podle vyjádření občanských demokratů pozastavení členství znamená, že Bém přestává být i členem poslaneckého klubu.

• Letos na jaře se změny dotkly opět klubu Věcí veřejných, když se strana rozštěpila a z frakce odešli poslanci, kteří se přidali k vicepremiérce Karolíně Peake. Poslanecký klub VV má dnes 13 členů. Dalších deset zákonodárců, zvolených za VV, působí ve Sněmovně jako nezařazení. Vedle Kočí a Škárky to jsou Lenka Andrýsová, Dagmar Navrátilová, Viktor Paggio, Karolína Peake, Jiří Rusnok, Jana Suchá, Martin Vacek a Radim Vysloužil. Těchto osm poslanců je dnes členy vládní strany LIDEM.

• V květnu 2012 vystoupil z ČSSD a poté přestal automaticky být i členem klubu sociální demokracie někdejší středočeský hejtman David Rath, obviněný z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku i dalším údajným úplatkům.

• Dnes oznámil poslanec ODS Radim Fiala, že ukončil členství v ODS, čímž zároveň přestal být členem poslaneckého klubu občanských demokratů.