TOP 09: Vláda podporuje korupci, bez tendru zadala zakázky za 30 miliard

Andrej Babiš kritiku odmítá

Andrej Babiš kritiku odmítá Zdroj: ctk

Vláda podle TOP 09 směřuje veřejné zakázky především vyvoleným a svou politikou podporuje korupci. Loni prý zadala více než tři tisíce zakázek v hodnotě přes 30 miliard korun zcela bez výběrového řízení. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) kritiku odmítají.

„Je zřejmé, že vládní strany, které měly plná ústa boje proti korupci, korupční prostředí naopak zhoršují a chovají se v přímém rozporu se svými sliby,“ řekla místopředsedkyně strany Helena Langšádlová. Současný koaliční kabinet sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců je podle opoziční strany nejméně transparentní v historii zadávání veřejných zakázek. Navíc se prý také brání přijetí zákona o registru smluv.

Babiš se dnes proti kritice TOP 09 ohradil. „To si pan Kalousek dělá legraci, ne?“ podivil se nad výhradami opoziční strany. Zakázky bez výběrového řízení jsou podle něj jen dědictvím IT zakázek z minulosti, které vláda zdědila a které musela dělat se stávajícími dodavateli. „Nevím, kdo je transparentnější než my,“ řekl také s tím, že jeho úřad například zveřejňuje tzv. open data.

„Naše vláda výrazně zvyšuje počet zakázek, které se zadávají ve výběrových řízeních,“ reagoval Sobotka. České televizi také řekl, že za minulý rok se neobjevil jediný skandál, který by se týkal zadávání veřejných zakázek.

Nečas si vedl ještě hůř

„Objemem těchto netransparentních veřejných zakázek je Česká republika nejhorší ze všech zemí Evropské unie,“ poznamenala také Langšádlová. Vychází z dat občanského sdružení Oživení, podle nichž bylo Česko v této oblasti nejhorší v roce 2013, kdy zemi vedl koaliční kabinet Petra Nečase (ODS) a posléze úřednická vláda Jiřího Rusnoka. Mezinárodní srovnání za rok 2014 TOP 09 neposkytla.

Z dat Oživení také plyne, že vůbec nejvíce veřejných zakázek bez výběrového řízení v posledních čtyřech letech zadala dvojice vlád v roce 2013, kdy jejich celková hodnota dosáhla 38,9 miliard korun. Výrazně větší část z této sumy přitom spadá do období Rusnokovy vlády.