Transfinance jsou na prodej

Ferid Nasr

Ferid Nasr Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Květen přinesl tři významné dealy, největším byl prodej podílu v Exim Tours. Co se týče očekávaných transakcí, mergermarket zmiňuje evergreeny jako prodej firmy Less či elektráren Chvaletice a Počerady.

Na seznam prodávaných firem se nyní dostala i factoringová firma Transfinance. Podle mergermarketu finanční ředitel polské BRE Bank, která Transfinance vlastní, Jorg Hessenmulle řekl, že český factoringový hráč nepatří mezi core byznys skupiny, tudíž prý zvažuje „všechny možnosti“.

Podle informací deníku E15 vlastníci už na českém trhu hledali kupce, není to ale jednoduché. „Překážkou úspěšné akvizice je především pro velké hráče neatraktivní factoringový trh v Česku, který stagnuje od roku 2008.

V neposlední řadě banky nejsou ochotny poskytnout financování akvírovaného portfolia, ledaže je kupujícím přímo sama banka, která si to sama zafinancuje,“ řekl deníku E15 zdroj z trhu. Před čtyřmi lety byl český factoringový trh větší než polský. Ten ale dnes s obratem 20 miliard eur ročně čtyřikrát překonává trh český.

Čtěte také:

Operace Exim Tours: jednou ranou čtyři trhy

Faktoringový trh se loni propadl o čtvrtinu

Jana Němečková: Banky sledují celý sektor, kvalitu firem nerozlišují

Transfinance jsou významným hráčem, velikostně jsou na factoringovém trhu trojkou a mají zhruba patnáct procent trhu. Letos v prvním kvartále firma financovala pohledávky za 4,9 miliardy korun.

Pražská burza založila parket Start pro menší firmy. Bude mít úspěch?

Petra Wendelová, partnerka pro fúze a akvizice Ernst & Young:

Nyní se otřásá investorská důvěra i velké světové burzy. Načasování Startu pokládám pro BCPP za velkou výzvu. Zatímco v řadě evropských států skutečně dochází k významnému snížení disponibilních zdrojů dluhového financování nejen pro střední a malé podniky, banky v Čechách jsou v relativně velmi dobré kondici a nepředpokládám, že kvalitní privátně vlastněné střední a malé firmy budou muset sáhnout po Startu z důvodů problémů s financující bankou.

Alternativou pro ně může být například emise privátních bondů spíše než IPO na novém trhu BCPP. Pražská burza sama i na hlavním trhu obchoduje jen několik málo titulů disponujících dostatečně velkými objemy obchodů. Tradiční velcí investoři kladoucí důraz na vysokou likviditu se Startu vyhnou. Uvidíme, jaké povinnosti a výsledky při podpoře likvidity na Startu budou mít marketmakeři. Pokud mají v záloze několik vhodných kandidátů, může Start zahájit úspěchem.

Tom Fencl, partner Natland Group:

Úspěch bude hodně záviset na tom, kolik českých firem bude nakonec schopných nabídnout zajímavý růstový příběh. Pro finanční investory je IPO zajímavý exit, byť někdy spíše z prestižních než ryze finančních důvodů. Také je spojen s určitými náklady a riziky, především že nebude schopen vystoupit z investice ještě dlouho po první emisi.

Petr Kováč, šéf Patria Corporate Finance:

Pražská burza se rozhodla vyhovět obecné poptávce emitentů a investičních bank a zjednodušuje, tedy zlevňuje, přístup firmám na trh. To, jestli bude mít Start úspěch, ukáže až budoucnost. Věřím, že šance získat nové emise existuje. Mluvit o likviditě na novém trhu je hodně problematické. Zkušenost s obdobnými koncepty je taková, že menší emise mají nižší likviditu.