Transplantace ledvin ekonomicky drtí dialýzu. Šetří stovky milionů

ilustrační foto z operačního sálu

ilustrační foto z operačního sálu Zdroj: ctk

Transplantace ledvin nejen že dramaticky zlepšují a prodlužují život pacientů, ale stejně dramaticky šetří peníze na zdravotnictví. Potvrdila to analýza VZP, podle níž tato pojišťovna loni zaplatila za péči o 158 klientů, jimž byla v roce 2013 transplantována ledvina, 47 milionů korun. V roce před transplantací však ti samí klienti museli prodělávat dialýzu a VZP stáli 122 milionů.

„Při porovnání nákladů před a po transplantaci ledviny tak roční úspora jen u těchto 158 našich klientů dělá 75 milionů korun,“ upozornil na čísla z analýzy mluvčí VZP Oldřich Tichý. Nové ledviny sice v roce 2013 dostalo celkem 303 klientů VZP, do analýzy však z titulu průkaznosti bylo zařazeno jen 158 těch, kteří transplantaci absolvovali ve druhém a třetím čtvrtletí.

Náklady na léčbu pacientů s nefunkčními ledvinami

Náklady na léčbu pacientů s nemocnými ledvinamiNáklady na léčbu pacientů s nemocnými ledvinami | VZPPramen: VZP

Aby porovnání nákladů bylo úplné, je ovšem třeba ještě započítat náklady na transplantaci a s tím související péči. Za jednoho klienta, který v roce 2013 dostal novou ledvinu, zaplatila VZP v uvedeném roce v průměru 618 tisíc korun.

Už v následujícím roce ale díky transplantaci přišel tentýž klient pojišťovnu průměrně o 474 tisíc korun levněji, než kdyby nadále docházel na dialýzu jako před transplantací. Z čistě ekonomického hlediska tak vychází návratnost transplantace ledviny na 16 měsíců.

Návratnost nákladů na transplantaci ledviny u jednoho pacienta

Návratnost nákladů na transplantaci ledviny u jednoho klientaNávratnost nákladů na transplantaci ledviny u jednoho klienta | VZPPramen: VZP

Transplantace s dvojnásobným přežitím

To, co nelze vyjádřit penězi, je ovšem obrovský přínos pro nemocné. S transplantovanou ledvinou se dožívají vyššího věku, než kdyby zůstali na dialýze, doba přežití je až dvojnásobná. „Není výjimkou, že se nemocní s transplantovanou ledvinou dožívají seniorského věku a řeší stejné problémy jako jejich zdravější vrstevníci,“ zdůraznil mluvčí VZP.

Po transplantaci navíc odpadá nutnost trávit několikrát týdně řadu hodin na dialýze, kde mohou nemocní jen ležet a čekat, až se jim vyčistí krev. Na tu musejí navíc často dojíždět. To vše jim znemožňuje vést normální život.

VZP loni hradila dialýzu pro 8616 svých pojištěnců (v roce 2013 jich bylo 8765) a náklady na to dosáhly 3,717 miliardy korun. Transplantaci ledvin podstoupilo ve stejném období 303 klientů této největší tuzemské zdravotní pojišťovny (v roce 2013 jich bylo 283) a náklady se vyšplhaly na 187,49 milionu korun.

Tomu, aby transplantaci mohlo podstoupit více nemocných, stojí v cestě zejména nedostatek vhodných dárců. Dlouhodobé výsledky přitom ukazují, že transplantace od živých dárců jsou výrazně lepší v porovnání s transplantacemi od zemřelých dárců.