Tresty pro členy Toflova gangu platí, organizátor vydírání dostal devět let

Bývalý policista Miloš Almásy

Bývalý policista Miloš Almásy Zdroj: ctk

Olomoucký vrchní soud dnes potvrdil většině členů tzv.Toflova gangu tresty od tří do devíti let. Nejvyšší trest po právní úpravě dostal bývalý policista Miloš Almásy, který údajně s Toflem vydírání v letech 1998 až 2010 organizoval. Soud mu však zmírnil pokutu o 200 tisíc korun na milion korun. Nižšího trestu z osmi na sedm let dosáhl expolicista Eduard Slanina. Podle vrchního soudu jsou již některé jeho skutky promlčeny.

Vězením tak soud potrestal v kauze celkem 11 lidí. Eduard Polák je definitivně zproštěn obžaloby, stejně jako byl již dříve zproštěn Rudolf Setvák.

Jednání obžalovaných bylo odhaleno po 12 letech. Hlavní aktér kauzy, expolicista Michal Tofl, byl v roce 2010 zastřelen. Odsouzení si na podnikatele prý vymysleli obvinění a následně mu nabídli, že jeho kauzu nechá zahladit, pokud za to ovšem zaplatí. Gang údajně hrozil obětem vraždami i únosy dětí.

Napojení na policii

Podle předsedy senátu Štefana Škadry jsou uložené tresty odpovídající a přiměřené. Poukázal na to, že obžalovaní byli lidé ve služebním poměru nebo šlo o pachatele napojeny na aktivní příslušníky policie. Jejich jednání tak má podstatně závažnější dopad pro společnost, uvedl Škadra. Vrchní soud naopak nevyhověl návrhu žalobce, aby byli obžalovaní odsouzeni jako organizovaná zločinecká skupina.

Podle obžaloby se skupina dopustila 20 vydírání zahrnujících i úplatkářství, zneužití pravomoci úřední osoby, zločinného spolčení, návodu na ublížení na zdraví, loupeže, podplácení a účasti v organizované zločinecké skupině. Na vydírání prý vydělala miliony.

Na stopu Toflova gangu se policie dostala v roce 2009
Výběr hlavních událostí v kauze takzvaného Toflova gangu:
1998 až 2010 - Podle žaloby vydírala skupina tvořená většinou bývalými brněnskými policisty podnikatele na jihu Moravy. Gang si na vytypované osoby údajně vymýšlel křivá obvinění, a následně jim nabídl, že případ za úplatek zahladí.
2009 - Policie se poprvé dostala na stopu vyděračů v souvislosti s případem podnikatele Josefa Musila, který byl později odsouzen za přípravu vraždy dvou obchodních partnerů.
14. června 2010 - Někdejší pracovník jihomoravské hospodářské kriminálky Michal Tofl, kterého vyšetřovatelé posléze označili za hlavní postavu kauzy, byl zastřelen před svým domem v Brně-Žebětíně.
2. srpna 2011 - Policisté zadrželi prvních šest členů takzvaného Toflova gangu. Do konce roku 2011 vzrostl počet obviněných na 12.
4. května 2012 - Policie zadržela tři osoby podezřelé z vraždy expolicisty Tofla. Radek Sobotka a Tomáš Trkan byli později nepravomocně odsouzeni do vězení na 19 let. Třetí obviněný, podnikatel Petr Pavel Bezděkovský, spáchal koncem června 2012 ve vazbě sebevraždu. Bězděkovský si podle policistů objednal vraždu Tofla kvůli finančním sporům, které s ním měl.
1. srpna 2012 - Státní zastupitelství podalo soudu návrh obžaloby na 13 údajných členů Toflova gangu.
28. února 2014 - Brněnský krajský soud uložil 11 obžalovaným nepravomocné tresty v délce od tří do devíti let. Podle soudce se nepodařilo prokázat, že působili jako organizovaná skupina. Nejvyšší trest dostal expolicista Miloš Almásy, který údajně s Toflem vydírání organizoval. Dva obžalované soud osvobodil; Rudolfa Setváka pravomocně a Eduarda Poláka nepravomocně.
5. března 2015 - Olomoucký vrchní soud potvrdil tresty většině odsouzených. Zmírnění trestu z osmi na sedm let dosáhl expolicista Eduard Slanina. Almásymu soud snížil pokutu o 200 tisíc korun na milion korun. Polákovi potvrdil zprošťující verdikt.