Třicet osob z ČKD Praha DIZ čelí obvinění z daňových podvodů, škoda je více než 438 milionů

Nejvyšší soud v Praze a Vrchní státní zastupitelství

Nejvyšší soud v Praze a Vrchní státní zastupitelství Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Nejvyšší soud v Praze a Vrchní státní zastupitelství
2
Fotogalerie

Státní zástupce Klátik obžaloval v kauze daňových podvodů strojírenské firmy ČKD Praha DIZ třicet osob. Uvedlo to vrchní státní zastupitelství v Praze. Celková škoda z krácení daně z přidané hodnoty dosáhla částky více než 438 milionů korun. Obžaloba byla podána pro spolupachatelství nebo pomoc k trestnému činu zkrácení daně. V některých případech státní zástupce jednání obviněných kvalifikoval jako napomáhání organizované zločinecké skupině.

Stíhaným osobám podle dřívejších informací hrozí až 13 let vězení. V závislosti na tom, jak se podíleli na výši škody. 

ČKD Praha DIZ, která se podílela mimo jiné i na stavbě pražského tunelu Blanka, dříve patřila miliardáři Petru Speychalovi, který má být hlavní postavou kauzy. Dalšími stíhanými jsou tehdejší manažeři firmy nebo zástupci společností, s nimiž obchodovala.

Vedle krácení daní a účasti na organizované zločinecké skupině je policisté viní také z praní špinavých peněz. Škodu způsobenou státu vyčíslili nejméně na 850 milionů korun.

Společnost ČKD Praha DIZ se dostala do větší pozornosti v únoru 2015 v souvislosti s poškozenými kabely v tunelu Blanka, které firma dodala. To způsobilo další odklad otevření tehdy rozestavěné stavby a znamenalo to začátek sporu mezi představiteli města, společností Metrostav a firmou ČKD Praha DIZ.

Celý spor pokračoval až do května 2016, kdy ČKD Praha DIZ vypověděla Praze smlouvu a přestala se o tunel Blanka starat. Arbitrážní soud v srpnu 2016 rozhodl, že Praha nemusí ČKD Praha DIZ zaplatit zhruba 1,7 miliardy korun, které firma požadovala za práce na tunelu. ČKD Praha DIZ následně podala žalobu.

VIDEO: Soud s Andrejem Babišem 5. 1. 2023

Video placeholde
• Martin Bartkovský