Uděláme si pracovní sobotu a možná i neděli, odhlasovala si koalice

Miroslava Němcová

Miroslava Němcová Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Za „něco, co nemá v tomto ctihodném sále obdoby“ považuje šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik jednání Poslanecké sněmovny o nadcházejícím víkendu. Rokování o reformních zákonech pozdě do noci a právě i tuto sobotu a případně i neděli prosadili koaliční poslanci. Reagovali tak na snahu opozice protahovat schůzi obstrukcemi. V okamžiku, kdy koalice prosadila své, začala opozice bouchat do lavic a vykřikovat „Hanba!“.

Koalice rozčílila socialisty a komunisty také tím, že omezila řečnickou lhůtu poslanců na deset minut. A každý zákonodárce se může vyjádřit k danému tématu jenom dvakrát. „Chcete nám zavřít hubu,“ hřímal Kováčik. „Kdo neumí za 20 minut říct, co chce, tak už mu ani 21. minuta nestačí,“ reagoval předseda poslanecké frakce ODS Zbyněk Stanjura.

Vládní poslanci podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky schválili „zmatečné usnesení“, protože podle dikce zákona je nutné omezit délku řečnické doby vždy u konkrétního bodu. Stanjura opáčil, že koalice si toho je vědoma a že tak bude postupovat u každého zákona.

Sociální demokraté ohlásili obstrukce už před jednáním sněmovny a plán také naplňují. Poslanci ČSSD přednášejí desítky návrhů na změnu programu schůze, které se týkají pevného zařazení současných bodů, zařazení nových nebo naopak vyřazení bodů nynějších. O programu jedná sněmovna zhruba hodinu.

Socialisté zároveň spustili petici proti reformám a za odchod koaličního kabinetu Petra Nečase. „Sociální demokraté chtějí udělat všechno pro to, aby návrhy takzvaných reforem, které odmítl Senát, v Poslanecké sněmovně neprošly,“ řekl Sobotka a zdůraznil, že obstrukce je legitimní nástroj parlamentní politiky. Podobný postup občas používala i bývalá vláda Mirka Topolánka.

Filip vytkl Němcové: Jednáte svévolně

Hádka pokračovala i odpoledne. Předseda KSČM Vojtěch Filip obvinil předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) z toho, že vládní reformní zákony vetované nebo vrácené Senátem zařadila na program svévolně. „Jde o svévolné rozhodnutí, které nemá oporu v jednacím řádu,“ prohlásil Filip. Poukázal na to, že v minulosti se v obdobném případě o zařazení nových bodů na program hlasovalo.

Němcová ale už před tím řekla, že jí zákon ukládá zařadit zákony vrácené nebo vetované Senátem na nejbližší schůzi sněmovny, i té, která se zrovna koná. Na začátku schůze před týdnem zařazeny být nemohly, protože zákonná lhůta uplynula o víkendu.

S tímto vysvětlením se ovšem šéf komunistů nespokojil. Postup Němcové je podle Filipa dalším důvodem pro uplatnění ústavní stížnosti. Další dvě podání k Ústavnímu soudu - kvůli zdravotnickým standardům a nadstandardům a zpřísnění podpory v nezaměstnanosti - chystá ČSSD.