Unie výrobců: Stát kvůli falšovanému alkoholu přijde o miliardu ročně

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Falšovaný alkohol se na českém trhu podílí 15 až 20 procenty z celkové výroby v České republice. V rozhovoru pro ČT24 to uvedl Vladimír Steiner z Unie výrobců a dovozců lihovin. Vycházel přitom z dat, které má profesní unie k dispozici. Podle jeho kvalifikovaného odhadu státní kasa tak přijde na daních o 750 milionů až jednu miliardu korun ročně.

Steiner v interview reagoval na rozrůstající se kauzu otrav metylalkoholem. Jedovatý metylalkohol prokazatelně u nás vypilo minimálně jedenáct lidí, tři z nich už zemřeli. Nejvíc otrávených je z Havířova. Tři pacienti jsou ve vážném stavu, jedna z žen bojuje o život. Někteří pacienti si navíc zřejmě ponesou trvalé následky – slepotu.

Ilegálně se podle informací lihovarnické unie u nás nejčastěji vyrábí vodka a rum. Má šanci normální konzument rozeznat falšovaný alkohol od pravého? Podle Steinera velmi těžko. „Pokud se nejedná o pravidelného pijáka konkrétních značek, na chuti a kvalitě to konzument nepozná,“ prohlásil. Pouze léty „kvalifikovaný“ konzument má dle něj možnost zjistit něco podezřelého.

„Jde o čin kriminální, nemohlo to být z podomácku vyrobeného destilátu, tam ty hranice methanolu jsou totiž podstatně nižší, nezpůsobí to smrt. Mohlo se na druhou stranu jednat o methanol, který se dováží například pro Českou rafinérskou, pro výrobu metylesteru z řepkového oleje. Dováží se ho velké množství a jeho cena je proti dováženému ethanolu méně než poloviční,“ okomentoval současnou kauzu Steiner.

Výchozím produktem pro nelegální výrobu alkoholu je denaturovaný líh. Nejčastěji se k nám dováží z Polska, nemalou část si ale obchodníci zcela legálně kupují od českých lihovarů.

Přidávají se do něj určité látky, aby se líh mohl prodávat výhradně pro technické účely. Tisíc litrů denaturátu pak ilegální výrobce vyčistí různými metodami zhruba za hodinu a následně z něj vyprodukuje dva a půl tisíce litrů čtyřicetiprocentního alkoholu.

Vyčištěný líh je sice znovu poživatelný, podle odborníků však rozhodně není zdravotně nezávadný. V roztoku zůstávají dusíkaté a jiné sloučeniny, které jsou považovány za významné karcinogeny a nebezpečné alergeny. Čím hůře podvodníci „čistí“, tím větší je zdravotní ohrožení pro konzumenty - zejména játra a ledviny jsou vystaveny velkému zatížení.

Na úpravách alkoholu se podílí často řetězec sobě neznámých lidí stovky lidí na desítkách nenápadných míst. Obchody bez faktur, kolků a podezřele laciné pak uživí vertikálu lidí od falešných výrobců, přes distributory až po nepoctivé prodejce či hospodské.

Podle představitelů unie výrobců lihovin by stát měl proti černému trhu s lihovinami razantněji zasáhnout. Podle prezidenta unie Petra Pavlíka by například pomohlo zavedení povinných registračních pokladen v gastronomii či trvalý celní dohled u všech výrobců lihu a lihovin.

V souvislosti s aktuální vlnou otrav metylalkoholem bylo v Česku od víkendu odebráno několik vzorků lihovin ve vytipovaných rizikových prodejnách a prodejních místech, oznámil v pondělí mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček. První výsledky by podle něj měly být známy nejdříve ve středu. „Intenzivní kontroly budou probíhat i nadále,“ dodal mluvčí.