Únik informací? Policie při razii ve Spolchemii nedokázala zadržet dva lidi

Spolchemie

Spolchemie Zdroj: Spolchemie

Protikorupční policie po pátečním zásahu v ústecké Spolchemii nebo českobudějovickém soudu obvinila 14 lidí. Viněni jsou z nezákonné manipulace s insolvenčními řízeními. Policii se nicméně nepodařilo zadržet dva lidi. Podle České televize jde o kontroverzního podnikatele Petra Sisáka a advokáta Iva Halu. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová to odmítla potvrdit či vyvrátit spekulace, nevyloučila ale možný únik informací od policie nebo žalobců.

Policisté skupinu obvinili z řady trestných činů, které se týkají zvýhodnění nebo poškození věřitele, způsobení úpadku, zasahování do nezávislosti soudu, podvodu, praní špinavých peněz, pletich při insolvenčním řízení, podplácení, přijetí úplatku nebo za účast v organizovaném gangu. Podle kriminalistů skupina například účelově zosnovala úpadek a následné insolvenční řízení za účelem získání peněz.

„Právní kvalifikace použitá policejním orgánem v usnesení o zahájení trestního stíhání není u všech obviněných osob identická,“ upozornil Adam Borgula z pražského vrchního státního zastupitelství. Podle něj jsou někteří obvinění stíháni jako pachatelé, další jako spolupachatelé nebo účastníci trestného činu.

Žalobce podal návrh na vazbu pro čtyři podezřelé. Soud návrhu vyhověl, podle Bradáčové je poslal do vazby kvůli obavám, že by mohli ovlivňovat svědky nebo ostatní obviněné. Za další důvod označil důvodné obavy, že by mohli pokračovat v trestné činnosti.

Nejpřísnější trest až 12 let vězení hrozí obviněným, kteří podle policie ovlivňovali soudce. Až desetileté tresty vězení hrozí lidem, které policisté obvinili z podvodu, přijetí úplatku a účasti v organizovaném gangu. U ostatních trestných činů, jejichž výčet žalobce zveřejnil, se horní hranice trestní sazby pohybuje od jednoho roku do osmi let vězení.

Únik informací

Lenka Bradáčová potvrdila, že zatýkání nebylo stoprocentně úspěšné. „I přes to, že byl státním zástupcem vydán předchozí souhlas se zadržením, tak dvě osoby na základě těchto příkazů zadrženy nebyly,“ řekla Bradáčová s tím, že v tomto ohledu nemůže vyloučit ani případný únik informací ať už z protikorupční policie, nebo z vrchního státního zastupitelství.

„Jména určitě potvrzovat nebudu, ani je nebudu vyvracet,“ odpověděla s odkazem na trestní řád na přímý dotaz, zda jsou těmito osobami Sisák s Halou. Bradáčová v diskusním pořadu Zároveň připustila, že razie ve Spolchemii souvisí s kauzou Key Investments.

Hledání krtka

Podle ministra vnitra Milana Chovance by únik informací od policie byl znepokojující. „Je potřeba takzvaného krtka najít. Já nevím, kde ten krtek je, jestli u policie nebo někde jinde,“ řekl Chovanec v Otázkách Václava Moravce. Vedení policie podle něj není přesvědčeno o tom, že by byl problém na straně detektivů. „Teď není potřeba si házet horký brambor mezi policií a státním zastupitelstvím, ale společným úsilím toho člověka nebo lidi, kteří tu informaci vypustili, pokud je to pravda, najít, obžalovat a odsoudit,“ doplnil Chovanec.

„Státní zástupce právě s ohledem na to, že jsou tyto dvě osoby nekontaktní, podal u obou těchto osob příslušnému soudu návrh na vydání příkazu k zadržení. Což je první krok k tomu, aby v případě, že zůstanou nekontaktními, bylo přistoupeno k tomu, že státní zástupce podá návrh na vydání eurozatykače a mezinárodního zatýkacího rozkazu,“ vysvětlila Bradáčová.

Páteční policejní zásah v ústecké chemičce podle dřívějších informací souvisel také s činností společnosti Via Chem Group. V budově krajského soudu v Českých Budějovicích policie zasahovala proto, že se zabývá insolvencí této zadlužené firmy. Zároveň se objevily informace, že razie souvisí s kontroverzním podnikatelem Petrem Sisákem.

Podle České televize dělali policisté domovní prohlídky u advokátů Ivo Haly, který působil jako insolvenční správce, Roberta Vladyky mladšího a Jana Pacovského.

Skupina v úpadku

Společnost Via Chem Group, s níž je podnikatel Sisák spojován, držela podle dostupných údajů jako akcionář v roce 2014 ve Spolku pro chemickou a hutní výrobu (Spolchemie) zhruba třetinový podíl. Nyní je Via Chem Group v úpadku, dluží věřitelům téměř dvě miliardy korun. Společnost v minulosti figurovala v některých kontroverzních obchodech. Dluhopisy společnosti Via Chem Group koupila firma Key Investments (KI), které v minulosti svěřila města Sokolov a Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek milionů korun.

Jediným akcionářem Via Chem Group je Euro Capital Alliance sídlící na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj a pračka špinavých peněz.

Key Investments
Nejznámější finanční operací firmy Key Investments bylo údajné zhodnocování volných aktiv pražských městských částí 6, 10 a 13, města Sokolov a dalších obcí. Jejich stamiliony se nakonec změnily v dnes téměř bezcenné neobchodovatelné dluhopisy majitele slávistického fotbalového stadionu, společnosti E Side Property, a rovněž velmi problematické cenné papíry firmy Via Chem podnikatele Petra Sisáka. Část peněz se podařilo v některých případech (Praha 13) překvapivě vymoci, stamilionové pohledávky za firmou ale zůstávají. Firma stála i u záhadného zbohatnutí expremiéra Stanislava Grosse. Ten v roce 2007 získal od bratislavské pobočky Key Investments půjčku ve výši deseti milionů korun na nákup akcií Moravia Energo. Gross je zanedlouho prodal společnosti Arca Capital Bohemia slovenského finančníka Pavola Krúpy. Na jejich prodeji vydělal 90 milionů korun.

Černé dědictví Setuzy