Únik odposlechů Béma s Janouškem vyšetřuje policie

Pavel Bém

Pavel Bém Zdroj: Sedmicka, Petr Topic

Případ možného úniku odposlechů bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS) z Bezpečnostní informační služby (BIS) je vyšetřován pro podezření z trestného činu úniku utajované informace, sdělil dnes mluvčí BIS Jan Šubert. Už ve středu odpoledne dal podle něj ředitel služby Jiří Lang pokyn své inspekci, aby se případem okamžitě a důkladně zabývala.

„Podezření je závažné a nelze zůstat pouze u verbálních vyjádření a je třeba věc důkladně prošetřit,“ zdůraznil Šubert. Písemné vysvětlení chtějí od šéfa BIS do pátku také poslanci, kteří si ředitele na příští úterý pozvali na jednání komise pro kontrolu BIS.

Deník Dnes už druhý den zveřejňuje úryvky z odposlechů telefonátů z roku 2007 mezi tehdejším pražským primátorem Bémem a vlivným podnikatelem Romanem Janouškem. Pokud jsou autentické, pak potvrzují dlouhodobé náznaky pražských politiků i médií, že právě Janoušek do rozhodování magistrátu a dění v hlavním městě v zákulisí výrazně promlouval.

„To není žádné novum, kdo to chtěl vědět v Praze, tak to ví,“ komentoval dnes nahrávky šéf pražské TOP 09 a poslanec František Laudát.

Podle MfD odposlechy s povolením soudu pořídila BIS, o dva roky později je prý ale získala bezpečnostní agentura ABL, kterou v té době vedl nynější předseda poslanců VV Vít Bárta. Podle MfD nahrávky unikly ze svazku BIS, tajná služba to však popřela. Podle deníku BIS v roce 2007 mapovala aktivity všech rozhodujících lobbistů v zemi. Tehdejší premiér a předseda ODS Mirek Topolánek ČTK řekl, že žádné takové zprávy k dispozici neměl a „vláda podobné zadání nedala“.

Někdejší vojenský zpravodajec Andor Šándor v této souvislosti upozornil, že povinnost podat trestní oznámení v okamžiku, kdy odposlechy naznačují spáchání trestného činu, má i sama BIS. „Problém tajných služeb obecně je, že sbírají informace v souladu se zákonem, který se obtížně aplikuje na trestní řízení,“ podotkl.

Šándor míní, že únik záznamů přímo z tajné služby je nejpravděpodobnější variantou. Upozornil ale také na další možnosti. Záznamy podle něj mohla Bártova bezpečnostní služba získat přímo od mobilních operátorů, ale také z policejního Útvaru zvláštních činností, který v inkriminované době legální odposlechy pro české tajné služby zajišťoval.

„Mohla si to ABL pořídit sama,“ připomněl Šándor možnost, že politika a podnikatele odposlouchávali přímo soukromníci. Potřeba by proto podle něj bylo srovnat uniklé nahrávky s legálně pořízenými záznamy BIS. „Rozhodující je, aby se to - pokud to lze - vyšetřilo. Jak byly údaje uschovány, jak bylo auditováno jejich případné zkopírování a tak dále,“ řekl ČTK bývalý zpravodajec.