ÚOHS zrušil miliardový tendr vnitra na telekomunikační služby

Jan Kubice

Jan Kubice Zdroj: ctk

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil zadávací řízení na veřejnou zakázku ministerstva vnitra na nové rámcové smlouvy na takzvanou komunikační infrastrukturu veřejné správy (KIVS). Vyplývá to z dnešního rozhodnutí antimonopolního úřadu.

Tendr na nové kontrakty na KIVS ministerstvo vypsalo loni v prosinci. Smlouvy měly být na 18 měsíců v hodnotě přes 1,6 miliardy korun, z toho 1,5 miliardy korun za datové služby a 125 milionů za hlasové služby. Vnitro rozhodnutí ÚOHS nechtělo komentovat s tím, že je zatím neobdrželo.

Antimonopolní úřad zrušil řízení na uzavření nových rámcových smluv na poskytování telekomunikačních služeb ze dvou důvodů. Jedním je to, že hodnotícím kritériem při posuzování nabídek měla být i doba zavedení služby. Kritérium mělo mít váhu 15 procent, zbylých 85 procent měla tvořit cena. Podle ÚOHS tím však vnitro diskriminovalo zájemce, kteří nepatří mezi současné dodavatele služeb. Druhým důvodem je požadavek na předložení certifikátu ISO 27001, který měl dokazovat, že uchazeč splňuje technická kvalifikační kritéria. Podle ÚOHS ministerstvo nebylo oprávněno tento doklad požadovat.

V současné době služby poskytují Telefónica O2, GTS Czech a konsorcium T-Systems a ČD Telematika. Rámcové smlouvy na KIVS končily k 28. březnu, ministerstvo vnitra kvůli tomu se současnými dodavateli podepsalo přechodné prováděcí smlouvy, které úřadům zajistí telekomunikační služby před podepsáním nových rámcových kontraktů. Účinnost přechodných smluv je do 27. září s možností šestiměsíční opce. Ministerstvo přistoupilo k podepsání přechodných smluv kvůli tomu, že nestíhalo včas uzavřít nové rámcové kontrakty, a hrozila tak „digitální tma“, která by ochromila úřady zapojené do KIVS.

Do tendru na nové rámcové smlouvy na KIVS se přihlásily společnosti UPC Česká republika, Telefónica O2, T-Mobile, GTS Czech, T-Systems společně s ČD Telematika, Dial Telecom a České Radiokomunikace. Poslední dvě firmy se obrátily na ÚOHS.

Obchodní ředitel a člen představenstva Dial Telecom Tomáš Strašák řekl, že firma dnešní rozhodnutí antimonopolního úřadu přivítala a je připravena se účastnit nového tendru. „Tentokrát věříme, že zadávací dokumentace bude v zákonných mezích a nebude neúměrně znevýhodňovat jiné operátory oproti těm, kteří služby pro úřady dodávali dosud. Mrzí nás, že úřady v Čechách jsou ohroženy black-outem, jenž podle nás víceméně zapříčinila nečinnost ministerstva a následná rychlokvašková zadávací dokumentace,“ uvedl.

ÚOHS uložil ministerstvu vnitra zaplatit 30 tisíc korun na náklady řízení. Stejnou částku má vnitro zaplatit jako pokutu za správní delikt. Ministerstvo totiž podle antimonopolního úřadu postupovalo při vyřizování námitek Českých Radiokomunikací v rozporu se zákonem, když nerozhodlo o námitce společnosti proti neprodloužení lhůty pro podání nabídky po provedení změn v zadávacích podmínkách.