Úřady plánují vyplatit externím právníkům stovky milionů korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Zadávací dokumentaci k tendru města Prahy na právní služby si už vyzvedly desítky advokátních kanceláří a to pražských i z regionů. Do konce října mají firmy šanci podat nabídky do prvního kvalifikačního kola. Ty, které postoupí, vyzve město k podání cenových nabídek a vypracování vzorových úkolů.

„Rámcové smlouvy bychom měli uzavírat v květnu nebo v červnu příštího roku,“ říká radní Lukáš Manhart, který má soutěž na starosti.

V mezidobí by chtěl prosadit alespoň rozpočtové opatření, kterým by snížil výdaje města na právní služby o třetinu. Manhart by tak chtěl motivovat vedoucí jednotlivých odborů, aby se zamysleli nad nutností zadávání zakázek na právní služby. Z analýzy, kterou nechal radní zpracovat, totiž vyplynulo, že magistrát opět vyplatil právníkům za prvních šest měsíců letošního roku více než 70 milionů korun. Město dosud postupovalo velmi často formou oslovení jednoho uchazeče, který si fakturoval částku dva miliony korun, což byla do dubna hranice pro zadání bez jakékoliv soutěže. Poslední seznam advokátních kanceláří, se kterými město spolupracuje, pochází z roku 2004. Občas na něj byla přidána nekoncepčně další advokátní kancelář.

Praha uzavře nové smlouvy vždy s několika kancelářemi pro jednotlivé agendy. Celkem jich je osm. Nejvíce peněz je určeno pro strategickou agendu (celkem 200 milionů korun) a pro odbor evidence a správy majetku (195 milionů korun). Celková částka, která by mohla být vítězným advokátům během čtyř let vyplacena, dosahuje 600 milionů korun. „Ta suma se může zdát obludná, jsem ale přesvědčen, že nebude vyčerpána. Vycházeli jsme z částek, které dosud město na externí právníky vynakládalo a to opravdu vycházelo na 150 milionů korun za rok,“ říká radní. Tím, že o každou byť malou zakázku třeba za sto tisíc korun se bude v novém systému soutěžit v tzv. minitendrech by se mělo výrazně ušetřit, tvrdí radní Manhart.

Město Praha se touto soutěží stává vítězem v pomyslné hitparádě veřejných zadavatelů zakázek na externí právní služby. Kromě společnosti ČEZ, která vyplácí najatým desítky milionů korun, zatím dosud největší „erární“ tendr vyhlásilo před pěti lety ministerstvo dopravy. Rámcové smlouvy v objemu 450 milionů korun uzavřel úřad s kancelářemi Weil, Gotshal & Manges, Jansta, Kostka spol., AK Kříž a Bělina a Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři + Volopich, Tomšíček & spol. Těmto společnostem doběhly rámcové smlouvy 26. listopadu 2010.

V platnosti jsou ovšem stále některé prováděcí smlouvy – slovy MD jakési smluvní dodatky pro jednotlivá plnění - které byly na jejich základě uzavřeny. Obdobnou soutěž na rámcové smlouvy se ministerstvo vypsat nechystá. „Veškeré právní služby jsou nyní zajišťovány pomocí interních zaměstnanců. Pokud je zapotřebí specializace právní problematiky, obrátíme se na externí subjekt. Postupovat budeme v souladu se zákonem o veřejných zakázkách,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Výběrové řízení na rámcovou smlouvu s právníky už ale vyhlásila Správa železniční dopravní cesty, pro kterou v minulosti zajišťovala tyto služby v rámci rámcové smlouvy ministerstva dopravy především Advokátní kancelář Volopich, Tomšíček & spol. Odhadovaná cena zakázky dosahuje 120 milionů korun.

Další „krmení pro advokáty“ nabízí ministerstvo obrany. Armáda chce uzavřít smlouvu s pěti právními kancelářemi na tři roky. Vyplatí jim až 33 milionů korun. Ministerstvo zemědělství už využívá služby kanceláře Toman, Devátý & Partneři. Právníci spolu s kanceláří Grant Thornton Advisory a JUDr.Tomášem Hlaváčkem mají dostat vyplaceno 50 milionů korun za poradenství při reformě institucí spadajících pod úřad. Zajímavou zakázku získal ještě za minulého vedení ŘSD právník Martin Pásek. Za 12 měsíců právních služeb v souvislosti s poškozenou dálnicí D 47 měl vyinkasovat 18 milionů korun. ŘSD uvedlo, že obdrželo pouze jednu nabídku.