Ústavní soud si posvítil na miliardy ve zdravotnictví

Noví ústavní soudci

Noví ústavní soudci Zdroj: ctk

Rozdělování peněz na zdravotnické prostředky je netransparentní a mělo by se změnit, zaznělo v Brně od výrobců, dodavatelů, senátorů i postižených.

Ústavní soud posuzuje, jestli není určování plateb ze zdravotního pojištění za zdravotnické prostředky nespravedlivé. Ústavní stížnost skupiny senátorů probrali soudci v čele s Pavlem Rychetským včera ve veřejném jednání. To je v posledních letech neobvyklé, poslední veřejné jednání bylo svoláno v roce 2013.

Za zdravotnické prostředky šlo ze zdravotního pojištění v roce 2015 přes 21 miliard korun. Z toho 6,8 miliardy stály zdravotnické prostředky, které si vyzvedávají pacienti na poukaz. Pro srovnání, za léky vydaly zdravotní pojišťovny přes 50 miliard korun.

Kolik za jednotlivé zdravotnické prostředky od gáz přes inkontinenční pleny až po vozíky platí zdravotní pojišťovny, určuje dnes Všeobecná zdravotní pojišťovna podle průzkumu trhu. Ze zákona se hradí nejméně ekonomicky náročná varianta zdravotnického prostředku v závislosti na míře a závažnosti zdravotního postižení.

Podle skupiny senátorů, mezi jinými Jana Žaloudíka a Aleny Dernerové, je současný systém netransparentní. Nahradit by ho mohl třeba systém veřejných soutěží.

Předseda asociace výrobců Czechmed Miroslav Palát má po včerejším jednání soudu prakticky za jisté, že je stávající praxe neudržitelná. „Věřím, že to soud pochopil,“ řekl. Dodavatelé si nejčastěji stěžují na to, že je systém nepředvídatelný. Zařazení mezi výrobky, na které pojišťovny přispívají, záleží „na vstřícnosti referentů“ prohlásil u soudu Palát. Také předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása podpořil změnu.

U soudu hájil dosavadní praxi náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Honěk. Ten upozorňuje, že kdyby se bez náhrady zrušilo ustanovení o úhradě nejlevnější varianty, vzrostly by výdaje pojišťovny o miliardy korun. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), kterého vláda pověřila účastí, se z jednání omluvil. Jeho náměstek Radek Policar prohlásil, že věc je příliš složitá, a proto je dobře, že jsou v zákoně jen obecná pravidla.

Úhrady na léky se stanovují správním řízením na Státním ústavu pro kontrolu léčiv. A to od roku 2008. Předchozí systém, kdy veřejné peníze na léky rozděloval ministr zdravotnictví, v roce 2007 zrušil Ústavní soud pro nepřezkoumatelnost a nepředvídatelnost.