Ústečtí radní se postavili proti prolomení územních limitů

Aktivisté ekologické organizace Greenpeace vypustili 29. května horkovzdušný balon se dvěma velkými transparenty s nápisem Nevolte uhlí a přeletěli s ním nad lomem Československá armáda společnosti Mostecká uhelná (MUS)

Aktivisté ekologické organizace Greenpeace vypustili 29. května horkovzdušný balon se dvěma velkými transparenty s nápisem Nevolte uhlí a přeletěli s ním nad lomem Československá armáda společnosti Mostecká uhelná (MUS) Zdroj: CTK

Ústečtí radní se jednomyslně shodli na podpoře zachování současných limitů těžby uhlí. Usnesení, v němž žádají vládu, aby limity ponechala beze změn, předloží rada zastupitelům. Stanovisko k možnému rozšíření těžby hodlají zaujmout také Teplice.

O prolomení limitů se v Ústeckém kraji opět diskutuje poté, co ministerstvo průmyslu v lednu představilo čtyři varianty toho, jak s limity naložit. Kromě úplného zachování, nebo naopak úplného prolomení, které by znamenalo celkové zbourání Horního Jiřetína a přilehlých Černic, je ve hře prolomení pouze v dole Bílina nebo v Bílině a částečně v dole ČSA, což by znamenalo zbourání asi 170 domů v Horním Jiřetíně.

V regionu jsou stanoviska rozdílná. Litvínov, který s Horním Jiřetínem těsně sousedí, je dlouhodobě proti rozšíření těžby a obyvatele Jiřetína nedávno podpořila starostka Kamila Bláhová (ANO). Těžbě je naopak nakloněn mostecký primátor Jan Paparega (Severočeši Most), který zdůrazňuje dopady na nezaměstnanost, pokud by se o korekci limitů v dole ČSA neuvažovalo.

Ústecká městská rada složená z členů ANO a sdružení PRO! Ústí je jednomyslně proti prolomení limitů. Důvodem je podle radních mimo jiné snaha zbavit se image průmyslově přetížené oblasti. „Jsem velmi rád, že se vedení města takto rozhodlo. Zastáváme se především zdraví a prosperity občanů našeho města. Vyjadřujeme ale také podporu občanům v ohrožených obcích - i oni mají právo na domov jako lidé v Ústí. Nechceme, aby naše město s celým krajem zůstávalo zakleté do minulého století. Máme ambiciózní vize,“ uvedl primátor města Josef Zikmund (ANO). Deklarativní usnesení předloží radní 18. února zastupitelům.

Teplice budou hlasovat

K debatě o prolomení limitů zaujmou stanovisko i lázeňské Teplice. „Bylo by smutné, kdyby radní podpořili další bourání, když právě v Teplicích to ekologickými protesty v roce 1989 všechno začalo,“ řekl primátor Jaroslav Kubera (ODS). Podle něj je ale na druhou stranu nutné si uvědomit všechny souvislosti a dopady mimo jiné na energetiku. „Předpokládám, že zastupitelé se k věci vyjádří na příštím zasedání v dubnu,“ doplnil.

V postoji k limitům nepanuje shoda ani ve vládě. Zatímco ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) podpořil variantu zbourání části Horního Jiřetína a prolomení limitů v Bílině, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve uvedl, že by se měla podporovat varianta, která nebude znamenat bourání domů. Proti prolomení se vyslovil i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Prolomení limitů naopak podpořil prezident Miloš Zeman.

Ministerstvo průmyslu má do konce června rozpracovat sociálně ekonomické dopady jednotlivých variant.