Už za rok bez povolení. Ministerstvo podpoří domácí elektrárny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Zákon, který zbaví malé domácí elektrárny povolovacích procesů, by mohl podle ministerstva průmyslu a obchodu začít platit od poloviny nebo konce příštího roku. Momentálně resort podle informací serveru E15.cz pracuje na úpravě legislativy.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o zásadní změnu zákona a na ni navazující řadu úprav prováděcích předpisů, předpokládáme dokončení návrhu zákona na podzim tohoto roku,“ sdělil mluvčí resortu Filip Matys. Legislativní proces podle něj potrvá sedm až devět měsíců.

Náměstek ministra Pavel Šolc v březnu zmínil, že by se bez povolovacích procesů měly obejít zdroje do výkonu ve výši dvou kilowattů, to však setkalo s kritikou. Dva kilowatty jsou podle odborníků málo. Nyní ministerstvo neupřesnilo hranici, pro kterou by zjednodušení legislativy platilo.

Výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák uvedl, že ideální by byl limit okolo 10 kilowattů. „Průměrný výkon fotovoltaických panelů, které mají lidé nainstalované, je čtyři až pět kilowattů, u větrných elektráren je to pět kilowattů,“ poznamenal. Dodal, že by byla škoda, kdyby zjednodušení legislativy nemohl využít například automechanik, který si na svou dílnu namontuje 10kilowattový zdroj.

Příliš pozdě

Jakub Novotný, majitel firmy S. Power, která se zabývá fotovoltaikou, si ale myslí, že záměr ministerstva přichází příliš pozdě. „Zpozdili se o tři až čtyři roky. Boom malých elektráren skončil. Přichází to ve chvíli, kdy končí dotační ceny zeleného bonusu a očekává se delší návratnost,“ sdělil Novotný.

Optimističtější byl analytik společnosti Ekowatt Jan Truxa. „Jakékoliv zjednodušení legislativy je přínos, je nyní poměrně složitá,“ uvedl. Krok by podle něj otevřel možnosti pro nové instalace.

Ilustrační fotoIlustrační foto|Michal TomesRodina pana Maryšky má na střeše zdroj o výkonu 5,5 kilowattů

Podle Sedláka by měla jít změna legislativy roku v ruce se zavedením takzvaného net-metteringu. Funguje tak, že pokud mají provozovatelé fotovoltaických elektráren přebytečnou energii, dodají ji do sítě a v případě nedostatku elektřiny, například v noci, ji naopak ze sítě odeberou. „Vyúčtování, které by počítalo se speciálním tarifem, by jim přišlo jednou za rok,“ uvedl Sedlák. Nižší by byl i distribuční poplatek. Jde podle něj o nefinanční podporu, která navíc přinese energetické síti větší stabilitu.

Ministerstvo průmyslu ale podle něj zatím na návrhy solárníků příliš nereaguje. Net-mettering funguje již několik let v Americe, v příštím roce ho chce podle Sedláka zavést i sousední Slovensko.

Pokud má někdo v současnosti například zájem vybudovat na střeše malý fotovoltaický zdroj, musí poslat žádost distributorovi elektřiny, který ji potvrdí. Poté putují další dokumenty na Energetický regulační úřad, který uděluje licence. Ve chvíli, kdy licenci vydá, vymění distributor měřáky a elektrárna se může spustit.

Ministerstvo průmyslu také připravuje radikální omezení podpory obnovitelných zdrojů, nové solární elektrárny a bioplynové stanice uvedené do provozu v roce 2014 už nebudou mít nárok na žádnou provozní podporu.

: