V Česku se rozhořívá spor o cla na dovoz oceli a levného zboží z Číny

čínská ocelárna

čínská ocelárna Zdroj: ctk/AP

Kabinet se příliš neshoduje s tuzemskými oceláři, jak se má Evropská unie v budoucnu bránit dumpingovým dovozům z Číny. Ukázaly to odpovědi, jež z Česka odešly v rámci veřejné konzultace. Tu Evropská komise ukončila tento týden.

Ministerstvo průmyslu, které stanovisko Česka zpracovalo, se shodne se zástupci hutí jen v tom, že změna ochrany proti nekale levnému dovozu z Číny poškodí evropské hospodářství. Na konci roku vyprší platnost jedné pasáže protokolu, jímž Čína přistoupila ke Světové obchodní organizaci.

Podle ní už EU nebude smět pro posouzení dumpingu používat ceny dováženého zboží v zemích s tržní ekonomikou místo vnitročínských cen. Výsledkem by byla výrazně nižší antidumpingová cla na čínský neférový dovoz.

Oceláři, kteří jsou levnými dovozy nejvíce ohroženi, nechtějí připustit změny v ochraně, jež jim už tak připadá slabá. MPO je smířlivější. Za součást řešení považuje posílení pravidel, aby komise mohla sama pro posouzení dumpingu zvednout náklady a ceny uváděné čínským dovozcem, pokud uzná, že v daném odvětví nepanují v Číně tržní podmínky. Pak by prý významně neklesl ani počet antidumpingových šetření.

Jen za leden a únor Česko importovalo z Číny téměř 40 procent loni dovezené oceli.

„Pokud bude komise vycházet z dat čínských firem, bude velmi obtížné či nemožné se účinně bránit dumpingu kvůli neúplnosti a nespolehlivosti dat,“ oponuje Daniel Urban, manažer pro vnější vztahy ostravské hutě ArcelorMittal.

Komise může ochranné clo snížit, pokud je způsobená škoda menší než skutečná výše dumpingu. Rozdíl se pohybuje v desítkách procent. Oceláři žádají, aby komise nižší cla zrušila. „Systémově to ale neřeší celý problém čínského dovozu,“ dodává Petra Jurásková, mluvčí Třineckých železáren. MPO je proti. Po přechodu na standardní dovozní ochranu by v případě Číny nemělo zrušení tohoto pravidla na sankční cla vliv.

Dovoz čínské oceli do Evropy vzrostl za dva roky dvojnásobně. Totéž platí pro Česko, jen za letošní první dva měsíce se dovezlo skoro čtyřicet procent loňského objemu. Na celkovém dovozu oceli do Česka se loni Čína podílela zhruba procentem.