V panamské kauze figuruje i česká eBanka. Finance se obrátí na ČNB

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ministerstvo financí se obrátí na Českou národní banku kvůli činnosti už dnes neexistující eBanky, která podle nedávno zveřejněných Panamských dokumentů otevírala účty i firmám, jež nedoložily dokumenty ohledně svého vlastníka. Novinářům to dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zároveň uvedl, že nemá informace o tom, že by v zakládání offshoreových firem byly zainteresování čeští politici.

Na 11 milionů dokumentů v Panamě sídlící poradenské firmy Mossack Fonseca zveřejnilo v neděli několik předních světových médií. Údajně z nich vyplývá, jak firma pomáhala klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti. Firma přitom měla podle dokumentů vypracovaný seznam spolupracujících bank, které neměly problém porušit předpisy zabraňující praní peněz. Mezi různými bankami z celého světa je jmenována v jednom z interních emailů i česká eBanka.

ČNB informace kolem eBanky s ohledem na povinnost mlčenlivosti nekomentuje. „Jak je obvyklé i v jiných případech, žádné konkrétní odpovědi týkající se případného vyšetřování konkrétní banky dát nemůžeme,“ řekl ČTK mluvčí ČNB Marek Zeman.

V době, kdy bylo možné si anonymní účet založit, byla eBanka pod správou Finanční skupiny České pojišťovny, kterou vlastnila tehdy skupina PPF. Banku v roce 2006 koupila Raiffeisenbank. Následně v roce 2008 banka zanikla sloučením s Raiffeisenbank.

Prý jde o nepodložená tvrzení

„Neumíme reagovat na nepodložená tvrzení z jakési blíže neurčené interní firemní komunikace. Obecně ale platí, že v době, kdy byla eBanka součástí České pojišťovny v rámci skupiny PPF, plnila veškeré zákonné povinnosti dle českých právních předpisů,“ řekl dnes ČTK mluvčí PPF Radek Stavěl.

Raiffeisenbank podle svého mluvčího Tomáše Zavorala vždy a řádně plnila a plní veškeré regulatorní požadavky a vždy postupovala a postupuje v souladu s platnými právními předpisy při kontrole klienta. „Nedílnou součástí kontroly klienta je i pravidelná revize informací, kterými banka o klientovi disponuje. Systémově je tedy vyloučeno, aby Raiffeisenbank vedla účty, pro něž nebyly dodrženy požadavky na kontrolu klienta, tzn. zejména v poslední době nebyl zjištěn skutečný vlastník,“ uvedl.

Babiš zároveň dnes uvedl, že uložil Finančnímu analytickému útvaru a Finanční správě, aby se kauze začaly věnovat a vyžádaly si příslušné dokumenty. „A na základě toho bychom se obrátili na panamské úřady. Určitě podnikneme kroky, abychom zjistili, kdo z našich občanů tam má majetek. Neříkám, že musí pocházet z trestné činnosti, ale je potřeba to prověřit,“ řekl ministr.